Wat is mediation?
Bij mediation probeer je samen met de andere partij(en) tot een oplossing te komen onder begeleiding van een mediator. Een mediator zorgt ervoor dat je kunt vertellen wat je dwars zit, dat je elkaar weer kunt horen en er samen uitkomt. Ieders behoeften, zorgen en wensen komen op tafel en worden zorgvuldig afgestemd.
Meer over mediationVoordelen van een MfN-registermediator
- Gekwalificeerde mediators
- Onafhankelijk en onpartijdig
- 3 van de 4 mediations zijn succesvol
- Een oplossing die bij je past
Mediation kan worden ingezet bij conflicten met o.a.
Veelgestelde vragen
Een MfN-registermediator herken je aan de titel MfN-registermediator en het bijbehorende logo. Alleen mediators die ingeschreven zijn in het MfN-register mogen deze titel en het logo gebruiken, bijvoorbeeld op hun website. Wil je zeker weten of je met een MfN-registermediator te maken hebt, zoek dan op naam in de zoekmachine van ons register of neem contact op met het MfN-bureau via 010 2012344.
Controle van een beroepsregistratie is belangrijk, want wie op internet zoekt op ‘mediation’ of ‘mediator’, komt al snel verschillende websites tegen waar mediators te vinden zijn die als ‘geregistreerd, gecertificeerd’, ‘erkend’ of anderszins worden gepresenteerd. Ga daarom altijd de registratie van de mediator na voordat een mediationtraject aanvangt!
Alle MfN-registermediators zijn gekwalificeerde mediators. Via de zoekoptie ‘vind een mediator’ op deze website vind je eenvoudig en snel een mediator bij jou in de buurt. Alle mediators die je hier kunt vinden zijn inschreven in het MfN-register, hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. De Raad voor Rechtsbijstand en de Raad voor de Rechtspraak werken uitsluitend met MfN-registermediators. Zij voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en werken onder vastgestelde condities. Meer informatie over de MfN-registermediator vind je hier.
In principe lenen alle conflicten zich voor mediation. Het maakt niet uit of het gaat om bijvoorbeeld arbeidsgeschillen, ruzie met de buren, echtscheidingen, familieconflicten, consumentenzaken of een verschil van mening met de gemeente of een andere (overheids)instantie.
Of mediation geschikt is voor jouw conflict hangt af van hoe jij en de andere partij tegen het conflict aankijken. Mediation kan zeker goed werken als:
- Er een snelle oplossing moet komen. Je wilt weer verder. Hoe eerder het conflict uit de wereld is, hoe beter.
- Beide partijen zelf invloed willen hebben op de oplossing van het conflict. Bij mediation onderhandel je zelf over de uitkomst.
- Je de relatie met de andere partij wilt of moet behouden. Bijvoorbeeld omdat je blijft samenwerken of als je gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel.
- Je bereid bent om met de andere partij te praten en samen een oplossing te vinden.
- Er problemen zijn in de communicatie met de ander, maar je het conflict wel graag opgelost wilt hebben.
- Je een creatieve oplossing zoekt omdat een juridische beslissing niet alles voor je kan oplossen.
- Mediation bespaart tijd, geld en energie.
- Mediation geeft blijvende oplossingen. Omdat je samen naar een oplossing zoekt, zal deze beter bij je passen.
- Bij een mediation wordt er onafhankelijk en onpartijdig gehandeld. In een mediation komt ieders mening aan bod.
- Tijdens een mediation wordt er gedacht in oplossingen. Je kijkt niet alleen naar het verleden maar vooral naar de toekomst.
Heb je een conflict met een persoon, bedrijf of instantie en je komt er samen niet uit, dan kun je MfN-registermediator inschakelen. Een mediator is opgeleid om je te helpen via gezamenlijk overleg tot een oplossing te komen. Hij of zij zorgt ervoor dat je in vertrouwelijkheid kunt vertellen wat je dwars zit. Mediators helpen partijen bij het vinden van een oplossing maar oordelen niet. Belangrijk bij mediation is dat alle partijen op vrijwillige basis meewerken.