Ze zeggen wel; ’Beter een goede buur dan een verre vriend.’ Maar niet iedereen leeft op vriendschappelijke voet met de buren.
- Als je ‘s avonds wakker ligt van het lawaai van je buren.
- Als je met je buren in een ruzie belandt over het gedrag van hun kinderen.
- Als je buren hun schutting op jouw grond zetten.
- Als de bomen van je buren zo groot zijn dat jij geen zon meer hebt.
In deze gevallen ben je waarschijnlijk helemaal niet blij met je buren.
Als een gesprek niet helpt, wat dan?
Je kunt bij de buren aanbellen voor een goed gesprek. Hen in alle redelijkheid aanspreken. Maar dat helpt niet altijd. Soms lijkt het probleem zelfs groter te worden. Je wilt je vrij voelen om te bewegen en te wonen in je huis zoals jij dat wilt. En als dat niet kan door gedoe met je buren, kun je daar dagelijks last van hebben.
In zo’n situatie kan een mediator helpen. Als neutrale derde gaat een mediator met jou en je buren in gesprek. Jullie onderzoeken met elkaar waar het probleem ligt en hoe je dit samen op kunt lossen.
Want uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: prettig wonen in zijn eigen huis. Je wilt niet bezig zijn met je buren en hun muziek, hun kinderen, hun schutting of hun boom. Je hoeft geen vrienden te worden, maar als je bij elkaar kunt aanbellen als er iets is dan is dat is wel zo prettig.
Mediation als oplossing bij je conflict
Als je bij een burenruzie kiest voor mediation kies je ook voor eigen verantwoordelijkheid. Als je daar niet op zit te wachten is mediation niet jouw weg. Maar wanneer je zegt: ‘Ik wil dit samen oplossen en daar mijn eigen aandeel in leveren’ dan is mediation een serieuze optie. Een mediator kan helpen als je niet naar de rechter wilt, maar wel tot een oplossing van jullie probleem wilt komen.
Het beste kun je een MfN-registermediator kiezen die gespecialiseerd is in conflicten tussen buren. Hiervoor ga je naar de zoekfunctie ‘vind een mediator’.
Veelgesteldevragen
De mediator kan in overleg met jou en je buren, eerst apart met jullie in gesprek gaan en daarna bespreken of een gezamenlijk gesprek wel gewenst is. Als een gezamenlijk gesprek niet gewenst lijkt, maar je wel tot een oplossing wil komen en de mediator daar de mogelijkheid voor ziet, kan een mediator eventueel ‘pendelen’. Dit betekent dat de mediator jou en je buren steeds afzonderlijk spreekt om jullie verhalen naar elkaar over te brengen en te kijken of jullie zo toch dichter tot elkaar en tot een oplossing kunnen komen. Toch is in het algemeen – na een apart gesprek – een gezamenlijk gesprek wel gewenst en biedt dit ook de meeste kans op het komen tot een goede oplossing en afspraken.
Mensen reageren verschillend op elkaar en situaties. Zo ook je buren. Grote kans dat je buren in de conflictsituatie in eerste instantie heel onredelijk zijn of lijken, maar aan tafel met de mediator toch ook een andere houding laten zien. Als je buren bereid zijn om aan mediation deel te nemen, zal de MfN-registermediator alle partijen zo veel mogelijk stimuleren om met een open houding aan tafel te zitten en open te staan voor een redelijk gesprek met de ander. In een mediation gaat het om de belangen en wensen van iedere betrokkene, dat zorgt ervoor dat veel mensen toch graag in alle mogelijke redelijkheid met elkaar het gesprek aan willen gaan; dan is de kans immers het grootst dat iedereen tevredener uit de mediation komt. De MfN-registermediator zal zich inspannen om dat doel te bereiken.