Bij mediation in strafzaken wordt gekeken of verdachte en slachtoffer gebaat zijn bij contact onder begeleiding van een gespecialiseerde mediator. Een slachtoffer kan hierdoor soms aangedaan leed beter verwerken en de dader ziet wat hij aanrichtte. Mediation is alleen aan de orde als het slachtoffer dit wil.
Mediation in strafzaken is een vorm van herstelrecht en is mogelijk in alle soorten strafzaken, van bedreiging of diefstal tot verkeersongevallen of ernstig geweld.
Waarom mediation in strafzaken?
Het doel van mediation in strafzaken is herstel. Dat kan emotioneel herstel zijn. Een slachtoffer kan een excuus willen of angstgevoelens hebben. Of afspraken willen maken voor de toekomst. En ook afspraken over materieel of financieel herstel zijn mogelijk.
Verdachte en slachtoffer werken vrijwillig mee aan het mediationtraject. Voorwaarde is dat de verdachte zijn of haar aandeel erkent.
Krijgt een verdachte dan geen straf meer?
Mediation komt niet in plaats van een strafprocedure. Er volgt altijd nog een beslissing van de rechter of officier van justitie
Wanneer is mediation in strafzaken mogelijk?
Mediation is mogelijk in alle soorten strafzaken. Zaken met:
- jonge verdachten
- jonge slachtoffers
- volwassenen
Het mediationbureau van de rechtbank of het gerechtshof doet het mediationaanbod en organiseert de gesprekken. Het mediationbureau stelt de mediators aan. Bij een strafmediation zijn er in principe altijd twee mediators.
Meer informatie
De informatie hierboven is afkomstig van de Raad voor de Rechtspraak. Voor uitgebreidere informatie verwijzen we je door naar de website van de Raad. Hier vind je ook een animatie die het proces van mediation binnen een strafzaak verduidelijkt.