Elke relatie kent conflicten. Ook in je relatie met de overheid kunnen conflicten voorkomen. Soms lopen die conflicten hoog op, of komen ze te vaak voor. Dan zijn er verschillende opties.Je kunt naar een advocaat stappen. Dat kan ertoe leiden dat de verhouding nog meer op scherp komt te staan. Het kan zelfs uitlopen op een slepende rechtszaak. En het is de vraag of je dat wilt.
Een mediator begeleidt jullie naar een oplossing
Bij een conflict met een overheidsinstantie kun je ook kiezen voor een mediator. Een onpartijdige bemiddelaar. Een mediator wil maar één ding: zorgen dat jullie er samen uitkomen. Mediation is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een conflict hebt met de overheid. Toch zie je steeds vaker mediation bij het oplossen van conflicten tussen overheid en burger. Dat heeft een reden.
Als burger en overheid heb je altijd met elkaar te maken. Je hebt nu misschien een conflict over je inkomensbelasting of een uitkering. Maar straks vraag je een vergunning aan of maak je bezwaar tegen een gemeentelijke aanslag. Als burger kun je de overheid altijd vragen om een mediator bij het oplossen van het conflict. En de overheid is steeds meer ingericht op het goed en snel oplossen van conflicten met behulp van mediation.
Mediation biedt je de kans om het probleem waar je tegen aanloopt in een breder verband te bespreken met de overheid. Stel er is je een uitkering geweigerd. Bij de rechter kun je twisten over de vraag of je er wel of geen recht op hebt, en vervolgens beslist de rechter het eindoordeel. Heel zwart wit. Bij een mediator kun je met de overheid in gesprek over de vraag hoe je in je levensonderhoud kunt voorzien en kom je samen met de overheid tot een beslissing. Hier heb je dus meer invloed op het eindoordeel.
Mediation bij conflicten met overheidsinstanties
Steeds vaker stelt de overheid voor om bij een conflict met een burger een eigen, interne mediator in te schakelen.
- Een interne mediator is er voor beide partijen, overheid én burger.
- Zo’n overheidsmediator heeft zich aan dezelfde gedragsregels te houden als een mediator van buiten, en is dus onafhankelijk.
- Anders dan je misschien denkt is het beslist niet zo dat ‘wie betaalt, bepaalt’.
Als je onder begeleiding van een MfN-registermediator in gesprek gaat met de overheid, is er meer ruimte dan je misschien denkt. Natuurlijk, ‘regels zijn regels’, maar meestal is een ambtenaar bereid om mee te denken met burger. Want binnen het kader van wet en regelgeving kan en mag een ambtenaar zoeken naar oplossingen. Zolang de ambtenaar die oplossingen maar kan verantwoorden.
Ruimte voor een oplossing
Een overheidsmediator, zelf ambtenaar, kan ook helpen zoeken naar die ruimte voor oplossingen. Het helpt daarbij als je als burger nieuwsgierig bent en open staat voor de de ruimte waarbinnen de ambtenaar zijn werk doet. En het helpt zeker wanneer je de ambtenaar als mens ziet. Iemand die zijn best doet, en tegelijkertijd nu eenmaal binnen de gegeven kaders moet werken.
Feiten in een ander licht
Bij mediation kunnen ook nieuwe feiten komen die er bij de rechter misschien niet toe doen. Door je verhaal te vertellen kan het gebeuren dat de feiten in een ander licht komen te staan waardoor de uitkomst ook anders is. Ook kan blijken dat een andere regeling van toepassing is. Bijvoorbeeld een besluit over een traplift eindigt in een gesprek over andere woonruimte en hulp bij het zoeken daarvan. Of een gesprek over een uitkering draait uit op een startende ondernemer-subsidie.
Tijdens een mediation is het belangrijk dat je een gelijkwaardige gesprekspartner bent. Daar zit je zelf bij, en de mediator bewaakt dat. Meestal heb je te maken met een of meer ambtenaren. Vaak vraagt de mediator naar het mandaat van de betrokken ambtenaren. Want het is belangrijk dat je als burger weet wat je van de ambtenaren mag verwachten.
Het beste kun je een MfN-registermediator kiezen die gespecialiseerd is in conflicten met de overheid. Hiervoor ga je naar de zoekfunctie ‘vind een mediator’.
Veelgesteldevragen
Heb je een geschil met de gemeente, dan kan mediation je helpen. Gemeenten gaan er steeds meer op over om bij een geschil contact te zoeken met de inwoner. Zoek ook zelf eerst contact met je gemeente bij een meningsverschil. Vaak kan die eerste stap al een oplossing bieden. Kom je niet tot een oplossing dan staat vaak een bezwaarprocedure open. Je kunt aan de gemeente altijd een mediation voorstellen. Neem voor meer informatie contact op met jouw gemeente.
Voor vrijwel elk fiscaal geschil of geschil op douane- of toeslagengebied is met behulp van mediation een oplossing te bedenken. De Belastingdienst brengt geen kosten in rekening voor je deelname aan een mediation. Je hebt alleen je eigen kosten, zoals reiskosten en/of de kosten van je belastingadviseur. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst
Heb je een klacht of ben je het niet eens met een beslissing van UWV? Laat UWV dan weten waarom je denkt dat mediation voor jouw situatie geschikt is. Hiervoor bel je met je contactpersoon van Bezwaar en Beroep. Van hem of haar hoor je of er een mogelijkheid is voor mediation. UWV bekijkt ook altijd of een klacht of bezwaar geschikt is voor mediation. Mediation bij UWV kost je niets. Ga voor meer informatie naar de website van het UWV.