Zo goed mogelijk uit elkaar gaan
Veel mensen die hun relatie of huwelijk verbreken, kiezen voor mediation omdat ze weten dat ze elkaar weer tegen zullen komen. Zeker als er in een relatie kinderen zijn is dat onherroepelijk het geval: je bent de rest van je leven via de kinderen verbonden. Dan kun je maar beter zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Mediation is daarvoor een goede manier.
Hoe verloopt mediation bij scheiding?
Bij een scheiding, is het zaak dat er in goed overleg nieuwe spelregels worden gemaakt. Dat kun je maar beter goed doen, want een slecht geregelde scheiding kan nog jaren negatief doorwerken. Een mediator helpt je de schade te beperken zodat je snel je weg kunt vinden in je nieuwe leven. Een leven met andere afspraken, waarover je het met elkaar eens bent geworden. Over de omgang met de kinderen, de verdeling van het geld, eventuele alimentatie, en opgebouwde pensioenen.
Een scheidingsmediation neemt allerlei factoren in overweging. Is de relatie een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevend? Is het huwelijk op basis van ‘gemeenschap van goederen’ of ‘op huwelijkse voorwaarden’? Zijn er kinderen tot 21 jaar bij betrokken? Zijn kinderen uit een vorig huwelijk? Is het een in Nederland voltrokken huwelijk, of zijn er andere nationaliteiten of rechtsgebieden bij betrokken? De antwoorden bepalen de manier waarop de mediator de bemiddeling aanpakt. Eerst behandelt de mediator de echtscheidingsmelding en bespreekt het tijdelijk regelen van praktische zaken als huisvesting, doorbetaling van belangrijke kosten, en de verdeling van de zorg en het onderkomen van de kinderen.
Dan komen de vijf grote thema’s van een echtscheiding aan de orde:
- Ouderschapsplan,
- (Kinder)Alimentatie,
- Vermogensdeling,
- Pensioenverrekening,
- Scheidingsconvenant.
Een mediator kan dit in goede banen leiden. Het beste kun je een MfN-registermediator kiezen die gespecialiseerd is in relatie problematiek. Hiervoor ga je naar de zoekfunctie ‘vind een mediator’.
Veelgesteldevragen
Als je een mediator inschakelt, betaal je hier uiteraard de kosten voor. Verder kun je rekening houden met:
- Advocaatkosten
- Griffierechten
- Uittreksels en advieskosten
Voor lagere inkomens is gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk voor zowel een mediator als een advocaat. Wil je weten of je daarvoor in aanmerking komt? Kijk dan op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.
Een MfN-registermediator herken je aan de titel MfN-registermediator en het bijbehorende logo. Alleen mediators die ingeschreven zijn in het MfN-register mogen deze titel en het logo gebruiken, bijvoorbeeld op hun website. Wil je zeker weten of je met een MfN-registermediator te maken hebt, zoek dan op naam in de zoekmachine van ons register of neem contact op met het MfN-bureau via 010 2012344.
Controle van een beroepsregistratie is belangrijk, want wie op internet zoekt op ‘mediation’ of ‘mediator’, komt al snel verschillende websites tegen waar mediators te vinden zijn die als ‘geregistreerd, gecertificeerd’, ‘erkend’ of anderszins worden gepresenteerd. Ga daarom altijd de registratie van de mediator na voordat een mediationtraject aanvangt!
Alle MfN-registermediators zijn gekwalificeerde mediators. Via de zoekoptie ‘vind een mediator’ op deze website vind je eenvoudig en snel een mediator bij jou in de buurt. Alle mediators die je hier kunt vinden zijn inschreven in het MfN-register, hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. De Raad voor Rechtsbijstand en de Raad voor de Rechtspraak werken uitsluitend met MfN-registermediators. Zij voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en werken onder vastgestelde condities. Meer informatie over de MfN-registermediator vind je hier.
In principe lenen alle conflicten zich voor mediation. Het maakt niet uit of het gaat om bijvoorbeeld arbeidsgeschillen, ruzie met de buren, echtscheidingen, familieconflicten, consumentenzaken of een verschil van mening met de gemeente of een andere (overheids)instantie.
Of mediation geschikt is voor jouw conflict hangt af van hoe jij en de andere partij tegen het conflict aankijken. Mediation kan zeker goed werken als:
- Er een snelle oplossing moet komen. Je wilt weer verder. Hoe eerder het conflict uit de wereld is, hoe beter.
- Beide partijen zelf invloed willen hebben op de oplossing van het conflict. Bij mediation onderhandel je zelf over de uitkomst.
- Je de relatie met de andere partij wilt of moet behouden. Bijvoorbeeld omdat je blijft samenwerken of als je gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel.
- Je bereid bent om met de andere partij te praten en samen een oplossing te vinden.
- Er problemen zijn in de communicatie met de ander, maar je het conflict wel graag opgelost wilt hebben.
- Je een creatieve oplossing zoekt omdat een juridische beslissing niet alles voor je kan oplossen.