Veelgesteldevragen
Over mediation
Een MfN-registermediator herken je aan de titel MfN-registermediator en het bijbehorende logo. Alleen mediators die ingeschreven zijn in het MfN-register mogen deze titel en het logo gebruiken, bijvoorbeeld op hun website. Wil je zeker weten of je met een MfN-registermediator te maken hebt, zoek dan op naam in de zoekmachine van ons register of neem contact op met het MfN-bureau via 010 2012344.
Controle van een beroepsregistratie is belangrijk, want wie op internet zoekt op ‘mediation’ of ‘mediator’, komt al snel verschillende websites tegen waar mediators te vinden zijn die als ‘geregistreerd, gecertificeerd’, ‘erkend’ of anderszins worden gepresenteerd. Ga daarom altijd de registratie van de mediator na voordat een mediationtraject aanvangt!
Alle MfN-registermediators zijn gekwalificeerde mediators. Via de zoekoptie ‘vind een mediator’ op deze website vind je eenvoudig en snel een mediator bij jou in de buurt. Alle mediators die je hier kunt vinden zijn inschreven in het MfN-register, hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. De Raad voor Rechtsbijstand en de Raad voor de Rechtspraak werken uitsluitend met MfN-registermediators. Zij voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en werken onder vastgestelde condities. Meer informatie over de MfN-registermediator vind je hier.
In principe lenen alle conflicten zich voor mediation. Het maakt niet uit of het gaat om bijvoorbeeld arbeidsgeschillen, ruzie met de buren, echtscheidingen, familieconflicten, consumentenzaken of een verschil van mening met de gemeente of een andere (overheids)instantie.
Of mediation geschikt is voor jouw conflict hangt af van hoe jij en de andere partij tegen het conflict aankijken. Mediation kan zeker goed werken als:
- Er een snelle oplossing moet komen. Je wilt weer verder. Hoe eerder het conflict uit de wereld is, hoe beter.
- Beide partijen zelf invloed willen hebben op de oplossing van het conflict. Bij mediation onderhandel je zelf over de uitkomst.
- Je de relatie met de andere partij wilt of moet behouden. Bijvoorbeeld omdat je blijft samenwerken of als je gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel.
- Je bereid bent om met de andere partij te praten en samen een oplossing te vinden.
- Er problemen zijn in de communicatie met de ander, maar je het conflict wel graag opgelost wilt hebben.
- Je een creatieve oplossing zoekt omdat een juridische beslissing niet alles voor je kan oplossen.
- Mediation bespaart tijd, geld en energie.
- Mediation geeft blijvende oplossingen. Omdat je samen naar een oplossing zoekt, zal deze beter bij je passen.
- Bij een mediation wordt er onafhankelijk en onpartijdig gehandeld. In een mediation komt ieders mening aan bod.
- Tijdens een mediation wordt er gedacht in oplossingen. Je kijkt niet alleen naar het verleden maar vooral naar de toekomst.
Heb je een conflict met een persoon, bedrijf of instantie en je komt er samen niet uit, dan kun je MfN-registermediator inschakelen. Een mediator is opgeleid om je te helpen via gezamenlijk overleg tot een oplossing te komen. Hij of zij zorgt ervoor dat je in vertrouwelijkheid kunt vertellen wat je dwars zit. Mediators helpen partijen bij het vinden van een oplossing maar oordelen niet. Belangrijk bij mediation is dat alle partijen op vrijwillige basis meewerken.
Bij mediation probeer je samen met de andere partij tot een oplossing te komen onder begeleiding van een MfN-registermediator. Een mediator zorgt ervoor dat je kunt vertellen wat je dwars zit, dat je elkaar weer kunt horen en er samen uitkomt. Ieders behoeften, zorgen en wensen komen op tafel en worden zorgvuldig afgestemd.
Alle MfN-registermediators werken volgens de gedragsregels en het mediationreglement van het MfN-register. Hierin staat omschreven wat je van een mediator kunt en mag verwachten. MfN-registermediators vallen ook onder een klachtenregeling.
Stel de mediator op de hoogte
Twijfel je aan de werkwijze van je mediator, bespreek je zorgen en vragen dan eerst met hem of haar. De mediator kan dan toelichten waarom hij of zij op een bepaalde manier handelt.
Lukt het niet om tot een oplossing te komen, dan zal de MfN-registermediator voorstellen om te stoppen met de mediation. Ook wanneer je het zelf tussentijds niet meer ziet zitten, kun je stoppen met de mediation. Als je op doorverwijzing van de rechter een mediation bent gestart en deze slaagt niet, dan wordt de gerechtelijke procedure hervat.
Mediationbijeenkomsten worden meestal gehouden op neutraal terrein, bijvoorbeeld op het kantoor van de mediator. Een mediation bestaat uit verschillende fasen. Lees meer.
Mediation op eigen initiatief
Willen jij en degene waarmee je een conflict hebt een mediationtraject starten, dan kun je zelf een mediator zoeken en een eerste afspraak maken. Dat kan snel en eenvoudig via de zoekoptie ‘vind een mediator’ (onderaan elke pagina) op deze website. Heb je een conflict met een organisatie, dan kan het zijn dat die organisatie een interne mediator inschakelt.
Doorverwijzing via de rechter
Heeft de rechter je doorverwezen naar mediation, dan wordt de gerechtelijke procedure tijdelijk stopgezet zodat je kunt proberen het conflict alsnog via mediation op te lossen. Voor meer informatie over mediation naast rechtspraak kun je terecht bij het mediationbureau van de rechtbank of het gerechtshof. Het mediatiobureau kan al je vragen beantwoorden en helpt je een gekwalificeerde MfN-regisermediator te vinden. Het mediationbureau zal ook de eerste afspraak bij de mediator voor je organiseren.
De overheid vergoedt in sommige gevallen een deel van de kosten die je maakt voor mediation. Dit hangt af van je inkomen (en dat van je partner). Deze vergoeding kan de MfN-registermediator voor je aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Wil je weten of je voor gesubsidieerde mediation in aanmerking komt, kijk dan voor meer informatie op de website van Rechtbijstand onder ‘over mediation en rechtsbijstand’ en ‘hoe hoog mag je inkomen en vermogen zijn’.
Rechtsbijstandsverzekering
Heb je een rechtsbijstandsverzekering afgesloten, informeer dan bij je verzekeraar of deze mediation vergoedt.
Er zijn geen vastgestelde prijzen voor mediation. De kosten verschillen per MfN-registermediator en hangen af van de duur en de aard van de mediation. In principe worden de kosten evenredig gedeeld door de deelnemende partijen. Er kunnen ook andere afspraken gemaakt worden over de kostenverdeling. Deze worden vastgelegd in een mediationovereenkomst.
Om misverstanden te voorkomen is het goed om vooraf na te gaan welk tarief de mediator hanteert en welke werkzaamheden daaronder vallen. Vraag daarnaast of de mediator een schatting kan maken van de duur van de mediation.
Arbeidsconflicten
Degenen die direct bij het conflict betrokken zijn, zitten aan tafel. Vaak zijn dat de werknemer en zijn direct leidinggevende. Daarnaast kan dat ook de HR-adviseur of, als het aankomt op juridische kennis, de advocaat zijn. De mediator zal er op toezien dat er een zekere (machts)balans is. Dus niet: twee mensen van werkgeverszijde tegenover de werknemer in zijn eentje.
Als partijen hun onderlinge conflict niet weten op te lossen en er ook geen andere functie binnen het bedrijf beschikbaar is, kunnen partijen, onder leiding van de mediator, proberen tot een afscheidsregeling te komen. Op dat moment wordt er ook wel gesproken van exitmediation. In zo’n geval zal de mediator ervoor zorgen dat partijen zich goed laten informeren en/of bijstaan door een adviseur of advocaat. De afspraken over beëindiging worden vastgelegd in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst, waar beide partijen hun handtekening onder zetten. Deze overeenkomst is, zoals alle overeenkomsten, bindend.
Anders dan bij andere mediations waar het gebruikelijk is dat partijen de kosten van de mediation delen, komt het bij arbeidsmediations regelmatig voor dat de werkgever de kosten van de mediation voor zijn rekening neemt. Uiteraard kan er ook een andere verdeling plaatsvinden.
Burenruzies
De mediator kan in overleg met jou en je buren, eerst apart met jullie in gesprek gaan en daarna bespreken of een gezamenlijk gesprek wel gewenst is. Als een gezamenlijk gesprek niet gewenst lijkt, maar je wel tot een oplossing wil komen en de mediator daar de mogelijkheid voor ziet, kan een mediator eventueel ‘pendelen’. Dit betekent dat de mediator jou en je buren steeds afzonderlijk spreekt om jullie verhalen naar elkaar over te brengen en te kijken of jullie zo toch dichter tot elkaar en tot een oplossing kunnen komen. Toch is in het algemeen – na een apart gesprek – een gezamenlijk gesprek wel gewenst en biedt dit ook de meeste kans op het komen tot een goede oplossing en afspraken.
Mensen reageren verschillend op elkaar en situaties. Zo ook je buren. Grote kans dat je buren in de conflictsituatie in eerste instantie heel onredelijk zijn of lijken, maar aan tafel met de mediator toch ook een andere houding laten zien. Als je buren bereid zijn om aan mediation deel te nemen, zal de MfN-registermediator alle partijen zo veel mogelijk stimuleren om met een open houding aan tafel te zitten en open te staan voor een redelijk gesprek met de ander. In een mediation gaat het om de belangen en wensen van iedere betrokkene, dat zorgt ervoor dat veel mensen toch graag in alle mogelijke redelijkheid met elkaar het gesprek aan willen gaan; dan is de kans immers het grootst dat iedereen tevredener uit de mediation komt. De MfN-registermediator zal zich inspannen om dat doel te bereiken.
Familieconflicten
Als er niets is geregeld, dan moeten alle beslissingen gezamenlijk genomen worden. Een meerderheid geldt daarbij niet. Je kunt een gespecialiseerde nalatenschapsmediator inschakelen en die vragen om contact met je broers op te nemen. Misschien kan de mediator tussen jullie drieën bemiddelen.
Sommige juridische aspecten kunnen later erg belangrijk blijken te zijn, wanneer de mediation onverhoopt mislukt. Daarom kun je het beste een MfN-registermediator inschakelen. Deze is als mediator opgeleid, heeft examens afgelegd en moet jaarlijks aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Een MfN-registermediator wordt periodiek getoetst op de kwaliteit van zijn of haar praktijkvoering. Voor erfeniskwesties kun je het beste een gespecialiseerde nalatenschapsmediator inschakelen.
Alle mediators die via de zoekoptie ‘vind een mediator’ op deze website worden getoond, zijn MfN-registermediator.
Het ligt voor de hand dat jullie het beste met z’n drieën rond de tafel kunnen gaan zitten. Weigert jullie zus daaraan mee te werken dan kun je, samen met je broer, met hulp van de mediator een voorstel maken voor de afwikkeling van de nalatenschap dat je aan jullie zus voorlegt. Is jullie zus het met bepaalde zaken niet eens dan kun je haar na overleg met je broer en de mediator alternatieven voorleggen of kun je een door jullie zus gedaan voorstel met je broer en de mediator bespreken. Dit is allemaal wat lastiger, maar ook op deze wijze kun je tot een gezamenlijke oplossing komen.
De notaris is meestal goed in staat de erfgenamen te begeleiden bij een ongecompliceerde afwikkeling van een erfenis. Als er echter ruzie of onenigheid tussen de erfgenamen is, dan kan er een MfN-registermediator worden ingeschakeld die gespecialiseerd is in nalatenschapskwesties of ook notaris is.
Mediation bij scheiding
Als je een mediator inschakelt, betaal je hier uiteraard de kosten voor. Verder kun je rekening houden met:
- Advocaatkosten
- Griffierechten
- Uittreksels en advieskosten
Voor lagere inkomens is gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk voor zowel een mediator als een advocaat. Wil je weten of je daarvoor in aanmerking komt? Kijk dan op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.
Zakelijke conflicten
Dat is aan de betrokkenen zelf. De MfN-registermediator zal er tijdens het maken van afspraken op letten dat deze afspraken haalbaar en reëel zijn. Er wordt ook besproken hoe ieder zich aan zijn afspraken zal houden, hoe ieder die kan borgen, en wat je doet wanneer een van betrokkene zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Deze afspraken worden schriftelijk vastgesteld in een eindovereenkomst. Hierin kunnen ook de juridische afspraken worden opgenomen. Als men na het ondertekenen van dergelijke overeenkomst zijn afspraken niet nakomt, is het in eerste instantie goed nog eens met elkaar (en een mediator) aan tafel te gaan om te kijken waarom afspraken niet nagekomen worden en hoe dit opgelost kan worden. Als ook dit niet tot het gewenste resultaat leidt, kan men alsnog nakoming van de afspraken in de eindovereenkomst vorderen bij een rechter.
Ja, dat is in zakelijke mediations vaak ook gewenst. Zij kunnen aanwezig zijn bij mediationbijeenkomsten, op de achtergrond meedenken en helpen bij het uitwerken van gemaakte afspraken. Zij moeten zich dan ook wel binden aan afspraken omtrent een mediation, waaronder de geheimhouding. Inmiddels hebben bijvoorbeeld steeds meer advocaten ervaring met mediation, en weten zij dat de bedoeling van mediation vooral is om te voorkomen dat conflicten verder escaleren.
De rol van de mediator is niet in steen gebeiteld. Hij of zij is vrij om het mediationproces in overleg met partijen zo te organiseren als gepast is. Het is belangrijk dat de mediator daarbij goed in de gaten houdt wat de verwachtingen van partijen zijn. Wordt de mediator daarom gevraagd, al dan niet op eigen initiatief, dan is het niet uitgesloten dat de mediator zelf ook oplossingsrichtingen suggereert. Dit kan bijvoorbeeld (ook) plaatsvinden in een-op-eengesprekken. Maar uiteindelijk moeten de partijen zelf volledig achter de oplossing staan.
Ja, mediation is geschikt voor het oplossen van zakelijke conflicten. Het grote voordeel van mediation is dat partijen in een vertrouwelijke sfeer kunnen proberen hun geschil op te lossen en daarbij zelf de regie houden op wat in mediation wordt besproken, de voortgang van het mediationproces en de kosten. De mediator zorgt ervoor dat partijen meer begrip voor elkaars standpunten en belangen krijgen. En vooral: anders dan in traditionele rechtspraak houden partijen bij mediation de oplossing van hun conflicten en de uitkomst daarvan in eigen hand Er wordt gestreefd naar een oplossing, waarmee beide partijen het conflict achter zich kunnen laten.
Overheidsconflicten
Heb je een geschil met de gemeente, dan kan mediation je helpen. Gemeenten gaan er steeds meer op over om bij een geschil contact te zoeken met de inwoner. Zoek ook zelf eerst contact met je gemeente bij een meningsverschil. Vaak kan die eerste stap al een oplossing bieden. Kom je niet tot een oplossing dan staat vaak een bezwaarprocedure open. Je kunt aan de gemeente altijd een mediation voorstellen. Neem voor meer informatie contact op met jouw gemeente.
Voor vrijwel elk fiscaal geschil of geschil op douane- of toeslagengebied is met behulp van mediation een oplossing te bedenken. De Belastingdienst brengt geen kosten in rekening voor je deelname aan een mediation. Je hebt alleen je eigen kosten, zoals reiskosten en/of de kosten van je belastingadviseur. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst
Heb je een klacht of ben je het niet eens met een beslissing van UWV? Laat UWV dan weten waarom je denkt dat mediation voor jouw situatie geschikt is. Hiervoor bel je met je contactpersoon van Bezwaar en Beroep. Van hem of haar hoor je of er een mogelijkheid is voor mediation. UWV bekijkt ook altijd of een klacht of bezwaar geschikt is voor mediation. Mediation bij UWV kost je niets. Ga voor meer informatie naar de website van het UWV.