Je krijgt op je werk voor jouw gevoel ineens slechte beoordelingen. Daar word je onzeker van, je komt straks toch niet op straat te staan? Je hoort kritiek die je niet kunt plaatsen. Waar je voorheen overwegend positieve feedback kreeg en je harde werken werd erkend, dreigt nu ontslag. Daar kun je letterlijk ziek van worden en zelfs thuis door komen te zitten. Je wilt dit aanvechten, want je voelt je miskend en tekortgedaan.
Je omgeving heeft er ook last van, maar kan weinig doen om je te helpen. Je maakt je zorgen om het financiële stuk en over de toekomst. Hoe moet het straks verder zonder werk, structuur en zekerheid?
Met mediation naar een oplossing
In een onzekere situatie zoals deze kan een mediator uitkomst bieden. Een MfN-registermediator helpt je om tot een goede oplossing te komen. Mediation creëert een veilige sfeer, in tegenstelling tot een rechtszaak waar alle informatie op straat zou komen te te liggen. In vertrouwelijke gesprekken kun je vertellen wat je dwars zit. Er is ruimte om je frustratie en wanhoop te uiten. En er ontstaat zicht op een oplossing. Een mediator helpt je om er samen weer uit te komen. Met bewezen resultaat. En er is altijd een mediator bij jou in de buurt.
Kan een MfN-registermediator mij helpen?
Juridische procedures leiden vaak tot onnodige escalatie van de zaak en bieden geen fundering om op een creatieve manier naar oplossingen te zoeken. Bovendien duren juridische procedures vaak lang en zijn ze kostbaar.
Bij mediation werk je – onder leiding van een onafhankelijke derde, de MfN-registermediator – zelf aan een oplossing waarbij de vertrouwelijkheid gewaarborgd blijft. De mediator faciliteert de gesprekken, bewaakt in overleg met beide partijen de agenda en houdt de voortgang in de gaten.
Sommige MfN-registermediators zijn gespecialiseerd in arbeidszaken. Zoek een MfN-registermediator bij jou in de buurt.
Veelgesteldevragen
Degenen die direct bij het conflict betrokken zijn, zitten aan tafel. Vaak zijn dat de werknemer en zijn direct leidinggevende. Daarnaast kan dat ook de HR-adviseur of, als het aankomt op juridische kennis, de advocaat zijn. De mediator zal er op toezien dat er een zekere (machts)balans is. Dus niet: twee mensen van werkgeverszijde tegenover de werknemer in zijn eentje.
Als partijen hun onderlinge conflict niet weten op te lossen en er ook geen andere functie binnen het bedrijf beschikbaar is, kunnen partijen, onder leiding van de mediator, proberen tot een afscheidsregeling te komen. Op dat moment wordt er ook wel gesproken van exitmediation. In zo’n geval zal de mediator ervoor zorgen dat partijen zich goed laten informeren en/of bijstaan door een adviseur of advocaat. De afspraken over beëindiging worden vastgelegd in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst, waar beide partijen hun handtekening onder zetten. Deze overeenkomst is, zoals alle overeenkomsten, bindend.
Anders dan bij andere mediations waar het gebruikelijk is dat partijen de kosten van de mediation delen, komt het bij arbeidsmediations regelmatig voor dat de werkgever de kosten van de mediation voor zijn rekening neemt. Uiteraard kan er ook een andere verdeling plaatsvinden.