Bij elke zakelijke samenwerking schuurt het wel eens tussen de partners. Meestal leidt dat niet tot onoplosbare problemen. Met behulp van vaste en vertrouwde adviseurs kom je er meestal wel uit. Maar soms zijn er hoog oplopende conflicten. Vaak als het gaat om strategische vraagstukken zoals; welke koers moet er gevaren worden, organische groei, overnames van andere bedrijven of fusies met concurrenten.
Uiteenlopende persoonlijke ambities van de partners spelen dan een grote rol. Zeker bij familiebedrijven. Een mediator kan je in dit soort situaties helpen om er samen weer uit te komen. Met bewezen resultaat. En er is altijd een mediator bij jou in de buurt.
Mediation bij een zakelijk conflict
Juridische procedures leiden vaak tot onnodige escalatie van de zaak en bieden geen voedingsbodem om op een creatieve manier naar oplossingen te zoeken. Bovendien duren juridische procedures vaak lang en zijn ze kostbaar.
Bij mediation werk je – onder leiding van een onafhankelijke derde – zelf aan een oplossing waarbij de vertrouwelijkheid gewaarborgd blijft. De mediator faciliteert de gesprekken, bewaakt in overleg met beide partijen de agenda en houdt de voortgang in de gaten.
Het beste kun je een MfN-registermediator kiezen die gespecialiseerd is in zakelijke conflicten. Hiervoor ga je naar de zoekfunctie ‘vind een mediator’.
Veelgesteldevragen
Dat is aan de betrokkenen zelf. De MfN-registermediator zal er tijdens het maken van afspraken op letten dat deze afspraken haalbaar en reëel zijn. Er wordt ook besproken hoe ieder zich aan zijn afspraken zal houden, hoe ieder die kan borgen, en wat je doet wanneer een van betrokkene zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Deze afspraken worden schriftelijk vastgesteld in een eindovereenkomst. Hierin kunnen ook de juridische afspraken worden opgenomen. Als men na het ondertekenen van dergelijke overeenkomst zijn afspraken niet nakomt, is het in eerste instantie goed nog eens met elkaar (en een mediator) aan tafel te gaan om te kijken waarom afspraken niet nagekomen worden en hoe dit opgelost kan worden. Als ook dit niet tot het gewenste resultaat leidt, kan men alsnog nakoming van de afspraken in de eindovereenkomst vorderen bij een rechter.
Ja, dat is in zakelijke mediations vaak ook gewenst. Zij kunnen aanwezig zijn bij mediationbijeenkomsten, op de achtergrond meedenken en helpen bij het uitwerken van gemaakte afspraken. Zij moeten zich dan ook wel binden aan afspraken omtrent een mediation, waaronder de geheimhouding. Inmiddels hebben bijvoorbeeld steeds meer advocaten ervaring met mediation, en weten zij dat de bedoeling van mediation vooral is om te voorkomen dat conflicten verder escaleren.
De rol van de mediator is niet in steen gebeiteld. Hij of zij is vrij om het mediationproces in overleg met partijen zo te organiseren als gepast is. Het is belangrijk dat de mediator daarbij goed in de gaten houdt wat de verwachtingen van partijen zijn. Wordt de mediator daarom gevraagd, al dan niet op eigen initiatief, dan is het niet uitgesloten dat de mediator zelf ook oplossingsrichtingen suggereert. Dit kan bijvoorbeeld (ook) plaatsvinden in een-op-eengesprekken. Maar uiteindelijk moeten de partijen zelf volledig achter de oplossing staan.
Niet altijd, maar soms wel. Het grote voordeel van mediation is dat partijen in een vertrouwelijke sfeer kunnen proberen hun geschillen op te lossen. Hierbij is er voor de mediator een belangrijke rol weggelegd: te voorkomen dat geschillen verder escaleren. Zelfs als een oplossing buiten bereik blijft, kan mediation er aan bijdragen dat partijen meer begrip voor elkaars standpunten en belangen krijgen. En vooral: anders dan in traditionele rechtspraak, houden partijen bij mediation de oplossing van hun geschillen en de uitkomst daarvan in eigen hand. Beide partijen winnen, in plaats van dat er één partij wint en één partij verliest.