![](https://mfnregister.nl/content/uploads/iStock-931102784-1.jpg)
De MfN heeft een nationaal stimuleringsplan mediation gepresenteerd met als doel Nederland uit het dal te helpen dat door de coronacrisis is ontstaan. Het plan ‘Met mediation naar herstel’, dat op 21 juni 2021 naar kabinetsinformateur Mariëtte Hamer en demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker is gestuurd, is gericht op een zestal pijlers, waaronder een grootschalige publiekscampagne ter bevordering van mediation. Het stimuleringsplan loopt in beginsel tot eind 2022. De kosten bedragen zes miljoen euro.
Communicatie
De coronacrisis heeft voor spanningen en (dreigende) conflicten gezorgd en was een trigger voor escalatie. De gevolgen van de crisis gaan niet vanzelf over. Vandaar dat de MfN dit stimuleringsplan presenteert. Herstel van communicatie tussen mensen is cruciaal. Mediation voorkomt conflicten en lost problemen op met behoud van de relatie. Het is laagdrempelig, heeft een grote slagingskans, korte doorlooptijden en leidt tot duurzame oplossingen. Het is dé manier om afstanden te overbruggen en communicatie te behouden of te herstellen.
MfN-bestuursvoorzitter Coşkun Çörüz: ‘Mediation is juist nu hard nodig. Met mediation komen mensen zelf tot een blijvende oplossing. Dat bespaart tijd, geld en energie en voorkomt een gerechtelijke procedure.’
Zestal pijlers
Om ons land naar herstel te helpen bevat het stimuleringsplan van de MfN de volgende voorstellen:
1. Publiekscampagne
Doel is een bredere bekendheid van mediation bij het publiek.
2. Mediationloketten
Verspreid over het land komen vijftien laagdrempelige mediationloketten, waar mensen terecht kunnen voor informatie en advies.
3. Training mediationvaardigheden voor verwijzers
Samen met de erkende opleidingsinstituten ontwikkelt de MfN een training op maat voor verwijzers, zoals medewerkers van het Juridisch Loket, gemeenten, arbodiensten en jeugdzorgorganisaties.
4. Pilot: multidisciplinaire mediation in de zorg
De zorg is bij uitstek een domein waar problemen en conflicten voorkomen die verschillende disciplines raken. Op een aantal van die zaken wordt multidisciplinaire mediation ingezet.
5. Pilot: omgaan met conflicten in de hybride werkomgeving
Door de coronacrisis heeft het hybride (tijd- en plaatsonafhankelijk) werken een grote vlucht genomen. Online contact kan communicatie moeilijker maken; leidinggevenden hebben nieuwe tools nodig. De MfN ontwikkelt voor hen een leermodule.
6. Wetenschappelijk onderzoek
Bovenstaande vijf voorstellen worden begeleid en bewaakt door wetenschappelijk onderzoek. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de leerstoel Mediation aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. Activiteiten worden tussentijds geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.
Achtergrond plan
Op verschillende terreinen zijn conflicten ontstaan, deels doordat bestaande of sluimerende conflicten zijn geëscaleerd en deels doordat nieuwe situaties voor nieuwe conflicten zorgden. Mediators zien de gevolgen in hun praktijk. Het aantal arbeidsconflicten nam toe, vooral in de door de crisis getroffen sectoren: horeca, reis- en evenementenbranche. Het ziekteverzuim is gestegen. Ouders van jonge kinderen moesten hun (thuis)werk zien te combineren met het lesgeven en bezighouden van kinderen. In de jeugdzorg waren al langer problemen. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat meer jongeren hulp nodig hebben. Bij veel gemeenten zijn lange wachtlijsten ontstaan. Het gedwongen thuis zijn zorgde voor meer overlast tussen buren. Het aantal burenruzies nam toe. De crisis zorgde voor problemen binnen gezinnen en relaties. Door de uitwerking van de coronamaatregelen kregen gescheiden ouders conflicten over omgangsregelingen. De toch al ingewikkelde relatie tussen ex-partners en hun (samengestelde) gezinnen werd complexer. Ondernemers kwamen in financiële moeilijkheden. Er ontstonden conflicten over al dan niet geleverde producten en diensten; door de gesloten grenzen stagneerden niet alleen het personen- maar ook het goederenvervoer. Ondanks de (economische) positievere berichten is helaas niet uit te sluiten dat er een toename van het aantal faillissementen valt te verwachten. Voor deze en andere problemen, die ontstaan zijn door de coronacrisis, kan mediation de oplossing bieden.
Meer informatie
Het plan ‘Met mediation naar herstel’ met de bijbehorende organisatorische en financiële onderbouwing en de brieven aan kabinetsinformateur Mariëtte Hamer en minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker, kunt u hieronder lezen.