Beroepsregistratie in het MfN-register
Het MfN-register is hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. De Raad voor de rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand werken uitsluitend met MfN-registermediators. En dat is niet zonder reden. MfN-registermediators handelen in conflictsituaties met beheersing en borging van een zeer hoge kwaliteitsstandaard.
Meer informatie Inloggen mediatorVoordelen MfN-register
- Beschermde titel
- Herkenbaar kwaliteitskeurmerk
- Op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand klanten bijstaan*
- Exclusieve toegang tot verwijzigingsvoorziening Rechtspraak*
*Mits je voldoet aan extra voorwaarden
Nieuws
Aandacht voor mediation in kabinet Schoof
In het regeerprogramma van het nieuwe kabinet heeft mediation als onderdeel van de toegang tot…
Bijeenkomst erkende opleidingsinstiten
Als MfN hebben we als doel de kwaliteit van mediations en mediators in Nederland te…
Wetenschappersbijeenkomst 2024
Het gordijn opentrekken Hoe kun je de waarde en impact van mediation zichtbaar maken en…
Veelgestelde vragen
De registratievoorwaarden vind je onder inschrijven in het MfN-register.
De volgende mogelijkheden voor het ondertekenen van een deelnemerslijst worden geaccepteerd:
- digitale handtekening
- een gescande handtekening
- de intervisiebegeleider ondertekent de deelnemerslijst namens alle deelnemers
In het kader van de privacywetgeving dient iedere ondernemer, dus ook iedere MfN-registermediator, inzichtelijk te maken welke gegevens worden bewaard, met welk doeleinde en hoe lang deze gegevens worden bewaard. Meer informatie hierover vind je in de best practice over de bewaartermijnen.
Bij een professionele beroepsgroep met een hoge kwaliteitsstandaard hoort een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Fouten maken is menselijk en kan iedereen overkomen. Zo ook MfN-registermediators. Daarom is het voor elke MfN-registermediator verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten met een dekking voor mediation.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt de consument/burger bescherming. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u namelijk grotendeels verzekerd voor bijvoorbeeld kosten van verweer, rechtsbijstand en de kosten die u maakt om de schade te verminderen of voorkomen.
De verplichting tot een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor MfN-registermediators sluit ook aan bij andere professionele dienstverleners in onze maatschappij, zoals bijvoorbeeld advocaten, notarissen en accountants.
Hoe weet ik of ik goed ben verzekerd?
Uitgangspunt is dat de werkzaamheden die u uitvoert als MfN-registermediator gedekt zijn door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Let op: bent u als MfN-registermediator (deels) werkzaam bij of voor een organisatie, dan kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering al op een interne manier georganiseerd zijn. U kunt het beste zelf nagaan of en zo ja hoe de verzekering is geregeld. Er zijn meerdere verzekeraars die bekend zijn met het kwaliteitslabel MfN-registermediator en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bieden voor MfN-registermediators.
Als MfN-registermediator bent u op persoonlijke titel geregistreerd in ons register. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent om te voldoen aan de regelgeving die geldt voor MfN-registermediators. Het is dus aan u zelf om te verifiëren en te beoordelen of er voor uw werkzaamheden gelieerd aan een organisatie een passende aansprakelijkheidsverzekering (met een dekking voor mediation) is afgesloten. Combineert u de werkzaamheden voor een organisatie ook met een eigen mediationpraktijk? Let er dan op dat ook uw werkzaamheden als MfN-registermediator voor uw eigen praktijk zijn gedekt door een passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Ook is het verstandig om na te gaan welke dekking uw verzekering biedt. Er zijn namelijk beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen die meer dan alleen een uitkering in geld dekken bij een eventuele claim, zoals bijvoorbeeld een dekking voor het verweer tegen een onterechte claim.
Hoe kies ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Er zijn verschillende verzekeraars die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanbieden. Het is aan de MfN-registermediators zelf om te inventariseren welke verzekering, verzekeraar en dekkingsgraad het meest passend is voor de praktijkvoering, die voor iedere mediator weer anders is ingericht. Vraag informatie op bij verzekeraars om tot een goede keuze en maatwerk te komen. Als onafhankelijk kwaliteitsregister kunnen wij hierin niet adviseren.
Neem voor advies contact op met de verzekeraars zelf. Er zijn meerdere verzekeraars die bekend zijn met het kwaliteitslabel MfN-registermediator en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bieden voor MfN-registermediators. Dat zijn onder andere de volgende verzekeraars (in willekeurige volgorde):
- AON
Website: aon.com
E-mail: zakelijkedienstverlening@aon.nl
Telefoon: 088 8108149 - HDI Global Specialty
Website: hdi.global.nl
E-mail: bba@nl.hdi.global
Telefoon: 010 4036512
Contactpersoon: Valerie van Voorthuysen - Kendall Mason
Website: bavxl.nl
Telefoon: 035 6942195
Contactpersonen: Edwin Onderstal en Iwan Sansaar - Markel
Website: markelinsurance.nl
Telefoon: 010 7981000 - Nationale Nederlanden
Website: nn.nl
Telefoon: 070 5133333 (keuzemenu)
De lijst met verzekeraars hierboven is uiteraard niet uitputtend. Het is aan MfN-registermediators zelf om uit te zoeken welke verzekering, verzekeraar en dekkingsgraad het meest passend is voor de eigen praktijkvoering. Als onafhankelijke kwaliteitsstichting kunnen wij hierin niet adviseren. Het MfN-register is niet aansprakelijk voor individueel afgesloten verzekerin
Co-mediations kunnen meetellen voor het aantal mediations, maar kunnen ook worden opgevoerd voor PE-punten.
Aantal mediations
In hoeverre co-mediations kunnen meetellen voor het aantal mediations (conform de onderhoudseisen) hangt af van de eigen rol in het mediationproces.
Ben je de bovengeschikte mediator in een co-mediation, dan kun je deze mediations altijd opvoeren als praktijkvoering. Ben je de ondergeschikte mediator, dan tellen de mediations niet mee voor het aantal mediations.
Is de mediation nevengeschikt (gelijkwaardig)? Dan kunnen de mediations meetellen, als aan twee voorwaarden is voldaan:
- per drie jaar zijn daarnaast minimaal zes mediations zelfstandig uitgevoerd;
- de co-mediator is tevens MfN-registermediator.
Voor aandachtsgebieden waarbij het ongebruikelijk is dat mediations zelfstandig plaatsvinden (denk bijvoorbeeld aan mediation in strafrecht) en dit een tekort aan zelfstandige praktijkvoering veroorzaakt, kan maatwerk geboden worden.
PE-punten
Voor het verrichten van een co-mediation kunnen PE-punten worden aangevraagd. De co-mediation heeft een vooraf vastgesteld leerdoel en wordt uitsluitend in ondergeschikt verband uitgevoerd. De co-mediator woont de hele mediation bij. De mediator die de co-mediation als verantwoordelijke leidt, is MfN-registermediator. Zowel de co-mediator als de mediator die de co-mediation als verantwoordelijke leidt, kunnen PE-punten verkrijgen in de categorie 1B.