Veelgesteldevragen
MfN-registermediator worden
De registratievoorwaarden vind je onder inschrijven in het MfN-register.
Je kunt altijd met de medewerkers van het MfN-bureau overleggen of deze opleiding overeenkomt met een Nederlandse basisopleiding mediation. Wij verwijzen je vervolgens naar een van onze erkende opleidingsinstituten om na te gaan of er maatwerk nodig en/of mogelijk is. Na afronding van de basisopleiding is het theorie-examen en het assessment via mediationtoets vereist.
Heb je je basisopleiding mediation succesvol afgerond en ben je geslaagd voor het theorie-examen en assessment, dan ontvang je vanzelf een uitnodiging om je in te schrijven in het MfN-register. De basisopleiding en de theorietoets zijn onbeperkt geldig. Het assessment heeft een geldigheid van één jaar. Dit betekent dat je je binnen één jaar na het behalen van het assessment inschrijft in het MfN-register.
Via het volgen van een geaccrediteerde basisopleiding en vervolgens een theorie-examen en een assessment. Daarnaast is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist. Lees hier meer over de te volgen stappen om MfN-registermediator te worden.
- Je draagt een beschermde titel
- Je mag het herkenbare kwaliteitskeurmerk gebruiken
- Je mag op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand klanten bijstaan*
- Je hebt exclusieve toegang tot verwijzigingsvoorziening Rechtspraak*
*Mits je voldoet aan aanvullende voorwaarden
Alle voordelen vind je hier.
Keurmerk en informatiemateriaal
Jazeker, er zijn zowel digitale als fysieke flyers beschikbaar met meer informatie over MfN-registermediators en het MfN-register. Je vindt ze hier.
Het kwaliteitskeurmerk vind je op de overzichtspagina van het besloten gedeelte van onze website. Hiervoor log je eerst in via de button rechtsboven.
Onderhoudseisen
De volgende mogelijkheden voor het ondertekenen van een deelnemerslijst worden geaccepteerd:
- digitale handtekening
- een gescande handtekening
- de intervisiebegeleider ondertekent de deelnemerslijst namens alle deelnemers
In het kader van de privacywetgeving dient iedere ondernemer, dus ook iedere MfN-registermediator, inzichtelijk te maken welke gegevens worden bewaard, met welk doeleinde en hoe lang deze gegevens worden bewaard. Meer informatie hierover vind je in de best practice over de bewaartermijnen.
Bij een professionele beroepsgroep met een hoge kwaliteitsstandaard hoort een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Fouten maken is menselijk en kan iedereen overkomen. Zo ook MfN-registermediators. Daarom is het voor elke MfN-registermediator verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten met een dekking voor mediation.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt de consument/burger bescherming. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u namelijk grotendeels verzekerd voor bijvoorbeeld kosten van verweer, rechtsbijstand en de kosten die u maakt om de schade te verminderen of voorkomen.
De verplichting tot een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor MfN-registermediators sluit ook aan bij andere professionele dienstverleners in onze maatschappij, zoals bijvoorbeeld advocaten, notarissen en accountants.
Hoe weet ik of ik goed ben verzekerd?
Uitgangspunt is dat de werkzaamheden die u uitvoert als MfN-registermediator gedekt zijn door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Let op: bent u als MfN-registermediator (deels) werkzaam bij of voor een organisatie, dan kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering al op een interne manier georganiseerd zijn. U kunt het beste zelf nagaan of en zo ja hoe de verzekering is geregeld. Er zijn meerdere verzekeraars die bekend zijn met het kwaliteitslabel MfN-registermediator en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bieden voor MfN-registermediators.
Als MfN-registermediator bent u op persoonlijke titel geregistreerd in ons register. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent om te voldoen aan de regelgeving die geldt voor MfN-registermediators. Het is dus aan u zelf om te verifiëren en te beoordelen of er voor uw werkzaamheden gelieerd aan een organisatie een passende aansprakelijkheidsverzekering (met een dekking voor mediation) is afgesloten. Combineert u de werkzaamheden voor een organisatie ook met een eigen mediationpraktijk? Let er dan op dat ook uw werkzaamheden als MfN-registermediator voor uw eigen praktijk zijn gedekt door een passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Ook is het verstandig om na te gaan welke dekking uw verzekering biedt. Er zijn namelijk beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen die meer dan alleen een uitkering in geld dekken bij een eventuele claim, zoals bijvoorbeeld een dekking voor het verweer tegen een onterechte claim.
Hoe kies ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Er zijn verschillende verzekeraars die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanbieden. Het is aan de MfN-registermediators zelf om te inventariseren welke verzekering, verzekeraar en dekkingsgraad het meest passend is voor de praktijkvoering, die voor iedere mediator weer anders is ingericht. Vraag informatie op bij verzekeraars om tot een goede keuze en maatwerk te komen. Als onafhankelijk kwaliteitsregister kunnen wij hierin niet adviseren.
Neem voor advies contact op met de verzekeraars zelf. Er zijn meerdere verzekeraars die bekend zijn met het kwaliteitslabel MfN-registermediator en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bieden voor MfN-registermediators. Dat zijn onder andere de volgende verzekeraars (in willekeurige volgorde):
- AON
Website: aon.com
E-mail: zakelijkedienstverlening@aon.nl
Telefoon: 088 8108149 - HDI Global Specialty
Website: hdi.global.nl
E-mail: bba@nl.hdi.global
Telefoon: 010 4036512
Contactpersoon: Valerie van Voorthuysen - Kendall Mason
Website: bavxl.nl
Telefoon: 035 6942195
Contactpersonen: Edwin Onderstal en Iwan Sansaar - Markel
Website: markelinsurance.nl
Telefoon: 010 7981000 - Nationale Nederlanden
Website: nn.nl
Telefoon: 070 5133333 (keuzemenu)
De lijst met verzekeraars hierboven is uiteraard niet uitputtend. Het is aan MfN-registermediators zelf om uit te zoeken welke verzekering, verzekeraar en dekkingsgraad het meest passend is voor de eigen praktijkvoering. Als onafhankelijke kwaliteitsstichting kunnen wij hierin niet adviseren. Het MfN-register is niet aansprakelijk voor individueel afgesloten verzekerin
Co-mediations kunnen meetellen voor het aantal mediations, maar kunnen ook worden opgevoerd voor PE-punten.
Aantal mediations
In hoeverre co-mediations kunnen meetellen voor het aantal mediations (conform de onderhoudseisen) hangt af van de eigen rol in het mediationproces.
Ben je de bovengeschikte mediator in een co-mediation, dan kun je deze mediations altijd opvoeren als praktijkvoering. Ben je de ondergeschikte mediator, dan tellen de mediations niet mee voor het aantal mediations.
Is de mediation nevengeschikt (gelijkwaardig)? Dan kunnen de mediations meetellen, als aan twee voorwaarden is voldaan:
- per drie jaar zijn daarnaast minimaal zes mediations zelfstandig uitgevoerd;
- de co-mediator is tevens MfN-registermediator.
Voor aandachtsgebieden waarbij het ongebruikelijk is dat mediations zelfstandig plaatsvinden (denk bijvoorbeeld aan mediation in strafrecht) en dit een tekort aan zelfstandige praktijkvoering veroorzaakt, kan maatwerk geboden worden.
PE-punten
Voor het verrichten van een co-mediation kunnen PE-punten worden aangevraagd. De co-mediation heeft een vooraf vastgesteld leerdoel en wordt uitsluitend in ondergeschikt verband uitgevoerd. De co-mediator woont de hele mediation bij. De mediator die de co-mediation als verantwoordelijke leidt, is MfN-registermediator. Zowel de co-mediator als de mediator die de co-mediation als verantwoordelijke leidt, kunnen PE-punten verkrijgen in de categorie 1B.
Mediations worden conform het MfN-Mediationreglement uitgevoerd. Hoe hier in de praktijk invulling aan wordt gegeven (bijv. fysiek aan de mediationtafel of (onderdelen) online/telefonisch) is aan de MfN-registermediator om in te schatten. Zorg dat je je als MfN-registermediator altijd bewust bent van de condities waaronder je werkt en leg deze vast waar nodig.
Voor een online mediation gelden een aantal (extra) aandachtspunten:
- Is de aard van de zaak en zijn de deelnemers in een mediation geschikt voor een online mediation? Zo ja, het volledige proces of wellicht bepaalde onderdelen van de mediation? Check dit ook bij de deelnemers.
- Bepaal van tevoren goed met welk programma je wilt werken. Is het contact live? Denk dan bijvoorbeeld aan video/telefoonverbindingen. Of werkt je met asynchroon contact door middel van bijvoorbeeld een forum? Van belang is in ieder geval dat alle betrokken partijen hun weg weten te weten met het programma, zodat het contact tijdens de mediation goed kan verlopen. Check van tevoren goed (indien van toepassing) of het beeld en/of geluid goed werkt. Je kunt denken aan programma’s waarbij de deelnemers van de mediation een persoonlijke link ontvangen waarmee zij kunnen inloggen in een beveiligde omgeving.
- Wees transparant over de werkwijze die je hanteert. Het is van belang dat er werkafspraken worden gemaakt over de manier waarop de mediation gevoerd wordt. Alle deelnemers moeten te allen tijde weten wat zij van het mediationproces kunnen en mogen verwachten.
- Uit artikel 6 van de Gedragsregels vloeit voort dat de mediator erop toeziet dat alle betrokkenen bij de mediation zich verplichten de vertrouwelijkheid van de mediation te respecteren. Dit is dus een taak van de MfN-registermediator. Bij een mediation “op afstand” is de vertrouwelijkheid voor een mediator moeilijker te overzien. Is het bijvoorbeeld goed te beoordelen of er nog meer mensen in dezelfde ruimte zijn die mee kunnen luisteren of lezen? Let in dit verband ook extra op de mogelijkheid die deelnemers hebben om opnamen te maken van de digitale mediation. Het is goed om een en ander bespreekbaar te maken en hierover afspraken te maken.
- Net als een reguliere mediation geldt: check wie er aan tafel zitten en ga na of de deelnemers gemandateerd zijn besluiten te nemen.
- Wat dossiervorming betreft ben je verantwoordelijk voor het laten tekenen van de documenten zoals de mediationovereenkomst en bijvoorbeeld een geheimhoudingsverklaring. Ook voor het eigen dossier.
Extra aandachtspunt voor mediators die op toevoegingsbasis werken: een regel vanuit de Raad voor Rechtsbijstand is dat de afgifte van een toevoeging een door beide partijen ondertekende mediationovereenkomst vereist. En later voor de vergoeding geldt ook dat er sprake moet zijn van een ondertekende vaststellingsovereenkomst/convenant. - Let extra op indien je er voor kiest documenten digitaal te laten ondertekenen. Elektronische (digitale) handtekeningen kunnen op verschillende manieren worden gezet. Of ze rechtsgeldig zijn, hangt af van vele omstandigheden en het doel waarvoor ze gezet en gebruikt worden.
Aan de gewone elektronische handtekening (bijvoorbeeld een ingescande handtekening) zijn van nature geen of weinig waarborgen verbonden. Deze variant raden wij af, omdat hij makkelijk te vervalsen is en niet met zekerheid vast te stellen is of de digitale handtekening ook daadwerkelijk afkomstig is van die betreffende persoon. Een gekwalificeerde elektronische handtekening is in principe juridisch gelijk aan een gewone (‘natte’) handtekening.
Zie de website van de Rijksoverheid voor het verschil tussen een digitale handtekening en een gekwalificeerde handtekening. - Programma’s als Webex, Octo en Zoom worden genoemd als voorbeelden van online omgevingen. Sluit veiligheidsrisico’s uit en overleg dit met een ICT’er.
Tot slot: het MfN-register niet gaat over technische adviezen in het gebruik van digitale programma’s en ICT. Wij kunnen daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid/ aansprakelijkheid op ons nemen.
Peer review
Gedurende de gehele periode van inschrijving in het MfN-register val je onder de kwaliteitseisen van het MfN-register. De eerste toetsingsperiode beslaat dan ook de periode vanaf de datum van inschrijving tot de datum van de eerste peer review . De volgende toetsingsperiode is dan de periode van de datum van de eerste peer review tot de datum van de tweede peer review. Deze periode hoeft dus niet per se over drie jaar te gaan. Wanneer delen van een kalenderjaar getoetst worden, gebeurt dit naar rato.
Ja, dit is mogelijk. Je kunt een verzoek doen voor een vervroegd peer review per e-mail naar review@mediatorsfederatienl.nl . Je komt in aanmerking voor een vervroegd peer review wanneer je ten minste negen mediations onder MfN-condities hebt uitgevoerd vanaf het moment van inschrijving in het MfN-register.
N.B.: Zijn er minder dan negen mediations uitgevoerd, dan kunnen bemiddelingen (onder bepaalde voorwaarden) meetellen voor de onderhoudseisen. Is een goedgekeurde peer review nodig voor een inschrijving bij de Raad voor Rechtsbijstand? Houd er dan rekening mee dat bemiddelingen niet meetellen.
Het MfN-bureau koppelt met zorgvuldigheid de peer reviewer aan de mediator. Het kan echter voorkomen dat de peer reviewer en de mediator een banden hebben met elkaar, waardoor een peer review niet op onafhankelijke wijze kan plaatsvinden. Je kunt hiervan een melding maken bij het MfN-bureau, met het verzoek een andere peer reviewer aan te stellen.
Wij proberen uiteraard de rapportages zo snel mogelijk te verwerken. De doorlooptijd is echter (onder meer) afhankelijk van de al dan niet geconstateerde tekortkomingen, de eigen voortvarendheid en die van de peer reviewer bij het opstellen van de rapportage, en de vergaderdata van de Reviewcommissie.
- Peer review: € 385,-*
- Her-review nieuw bezoek: € 132,-*
- Administratieve her-review: €72,-*
- Annulering bevestigde afspraak: €140,-*
*Alle bedragen zijn exclusief BTW.
Via ‘wachtwoord vergeten’ kun je een nieuw wachtwoord aanvragen. Kom je er vervolgens nog niet uit? Neem dan contact op met het MfN-bureau via telefoonnummer 010-201 23 44 of review@mediatorsfederatienl.nl. Wij helpen je graag verder.
Nee, de peer review is een verplichte onderhoudseis voor inschrijving in het MfN-register. Niet deelnemen aan de peer review leidt tot uitschrijving uit het MfN-register.
Het aanvragen van uitstel is mogelijk als er sprake is van bijzondere (zwaarwegende) omstandigheden die dit rechtvaardigen, zoals arbeidsongeschiktheid. Als er alleen sprake is van onvoldoende praktijkvoering, dan is dat geen grond voor uitstel. Zie voor meer informatie het ‘Reglement uitstel en ontheffing’ op het besloten gedeelte van de website. Hiervoor log je eerst in via de inlog-knop rechtsboven.
Ongeveer drie jaar na inschrijving krijg je een uitnodiging per e-mail voor een eerste peer review. De tweede peer review kent momenteel nog een langere doorlooptijd, omdat deze pas begin 2019 definitief van start is gegaan.