In de maatschappelijk gevoelige transitie naar een nieuw pensioenstelsel kiest het kabinet nadrukkelijk voor de inzet van mediation, zo blijkt uit het Ontwerpbesluit Wet Toekomst Pensioenen.
Op 1 juli 2023 wordt de nieuwe pensioenwet ingevoerd, waarna met een transitieperiode van drie jaar, het nieuwe pensioenstelsel in 2026 in werking moet treden. In de speciale transitiecommissie die is ingesteld om die invoering zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, krijgt mediation een prominente plaats. Te lezen in het Ontwerpbesluit is dat in de commissie โโdeskundigheid op het gebied van pensioen en arbeidsvoorwaarden, actuariรซle deskundigheid, kennis van en ervaring met mediationtrajecten en kennis van en ervaring met onderhandelingsprocessen vertegenwoordigd [dient te zijn], (p. 20).โโ Middels de transitiecommissie krijgen betrokkenen een โโlaagdrempelige mogelijkheid om hun geschil voor te leggen aan een onafhankelijke instantieโโ (p.50).
ย
Het is een belangrijk en hoopvol signaal dat kennis en ervaring met mediationtrajecten een vereiste zal worden voor de transitiecommissie.ย De regering laat hiermee zien oog te hebben voor de maatschappelijke gevoeligheden die de invoering van een nieuw pensioenstelsel met zich mee brengt. In plaats van te kiezen voor een meer formalistische aanpak, wordt mediation inmiddels als een integraal onderdeel van geschilbeslechting gezien tussen overheid en burger. Dat wordt handen en voeten gegeven door oprichting van de transitiecommissie, die zo een brugfunctie kan vervullen tussen werkgevers, werknemers, sociale partners en de overheid.ย
Lees voor meer informatie het Ontwerpbesluit Wet Toekomst Pensioenen.