Eind vorige week heeft Staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming) in zijn brief aan de Tweede Kamer stappen aangekondigd om de toegang tot het recht, waaronder mediation, te verbeteren. Dit gebeurt volgens hem door betere informatievoorziening, verbeterde ondersteuning en gemakkelijker toegang tot een neutrale beslissing. Vanaf 2027 stelt het kabinet hiervoor structureel 35,6 miljoen euro beschikbaar. Voor de jaren 2025 en 2026 is er eenmalig respectievelijk 3,4 en 2,1 miljoen euro extra uitgetrokken.
Over de versterking van de toegang tot het recht en de voortgang van de stelselvernieuwing rechtsbijstand werd de Tweede Kamer tot op heden door middel van aparte voortgangsbrieven geïnformeerd. Gezien de sterke inhoudelijke samenhang is ervoor gekozen de voortgang op alle onderwerpen die de toegang tot het recht raken in één brief samen te brengen.
Stichting Mediatorsfederatie Nederland is, zoals u weet, de vertegenwoordiger in de (overleg)gremia van de Haagse dossiers. MfN overlegt op regelmatige basis gezamenlijk met de ketenpartners op het ministerie van Justitie en Veiligheid over de toegang tot het recht en de stelselvernieuwing rechtsbijstand. De ketenpartners die in deze dossiers van het ministerie van Justitie en Veiligheid participeren worden tussentijds geconsulteerd. Ook zijn ze verleden week gevraagd nader mee te denken over de (extra) budgetten ten aanzien van de (verdere) versterking toegang tot het recht.
Startbijdrage verlengd
Op ons Mediationcongres eind november kondigde de staatssecretaris al de verlenging aan van de startbijdrage voor vijf jaar, specifiek voor mediation naast rechtspraak (de verwijzingsvoorziening). Deze verlenging is nu ook terug te lezen in zijn brief aan de Kamer.
Met deze startbijdrage, die voor partijen dient als (extra) stimulans om voor mediation te kiezen, blijft de eerste tweeënhalf uur mediation kosteloos voor partijen die geen recht hebben op gefinancierde rechtsbijstand (toevoeging), mits zij doorverwezen worden via de rechtspraak.
De vergoeding voor de MfN-registermediator, werkzaam in het stelsel en voor deze regeling, wordt voor de eerste tweeënhalf uur geïndexeerd.
Het ministerie, de Rechtspraak, Raad voor Rechtsbijstand en MfN wisselen informatie met elkaar uit, over de ontwikkelingen die we in de praktijk zien, als het gaat om de inzet van deze startbijdrage.
Kwartiermaker
Er is besloten een kwartiermaker aan te stellen voor het te ontwikkelen ‘centraal mediatorsregister’. Ook dit benoemde de staatssecretaris al op het Mediationcongres.
De kwartiermaker zal worden bijgestaan door drie deskundigen. De aanbevelingen van de kwartiermaker zullen gebaseerd zijn op de contouren die in de Kamerbrief van 26 oktober 2023 zijn genoemd, in nauwe samenwerking met het departement en het werkveld. Een van de deskundigen: Dominique Strörmann, die de kwartiermaker zal ondersteunen, is volgens eerdere berichtgeving aangedragen door de Mediatorsfederatie Nederland.
Meer informatie over de voortgang aanpak versterking toegang tot het recht met alle bijbehorende documenten vindt u op de website van de Tweede Kamer.