In november 2020 gaven wij in onze nieuwsbrief een update van het dossier mediationwetgeving mede in verband met een rondetafelbijeenkomst op 5 november 2020.
Op 21 januari 2021 is er in een informele consultatie een conceptwetsvoorstel mediation besproken met organisaties, waaronder MfN, voorafgaand aan een eventuele openbare internetconsultatie. De MfN heeft een schriftelijke reactie met bijbehorende notitie geformuleerd voor het ministerie met daarin haar belangrijkste speerpunten.
Het conceptwetsvoorstel bevat samengevat de volgende onderdelen:
- Register voor beëdigd mediators gehouden door de minister voor Rechtsbescherming
- Wijzigingen van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering
- Wijzigingen van de Algemene Wet Bestuursrecht
Tijdens de bijeenkomst en uit de schriftelijke reacties bleek dat het gedeelde concept wetsvoorstel voor het onderdeel register voor beëdigd mediators, gehouden door de minister, en de uitwerking daarvan in dit stadium geen draagvlak heeft. Dit is voor het ministerie aanleiding geweest om nadere gesprekken te voeren met een aantal individuele organisaties.
In beginsel ondersteunt de MfN een wettelijke verankering van mediation. Een belangrijk uitgangspunt voor de MfN hierbij is dat de mediationwet een effectieve bijdrage levert aan de ontwikkeling en bevordering van mediation en toegevoegde waarde heeft voor de beroepsgroep. Indien wordt aangesloten bij de huidige opgebouwde private praktijk sinds 1993 (het MfN-register) is er zeker draagvlak binnen het mediationveld. De MfN is bereid (blijvend) mee te denken en heeft, zoals eerder aangegeven bij het ministerie, voorgesteld om vanuit een co-productie met de MfN en met draagvlak vanuit het veld de doelstellingen te bereiken. De MfN zal hierover in de komende periode in gesprek blijven met het ministerie.