
Graag presenteren wij het jaaroverzicht 2021 van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Dit jaaroverzicht bevat een greep uit de relevante onderwerpen, dossiers en werkzaamheden van onze organisatie, waarmee we zichtbaar maken waar de MfN en het MfN-register voor staan.
Het MfN-register is het centrale non-profit kwaliteitsregister voor mediators waarin al bijna drie decennia lang kennis en ervaring is gebundeld. Opgebouwd voor en door mediators in samenspraak met de overheid. Het MfN-register kent een uitgebreid systeem van kwaliteitsbewaking, waarin dagelijks circa 80 functionarissen, kwaliteitscommissieleden en bestuurders doende zijn met die kwaliteitsbewaking (inclusief de leden van de colleges die betrokken zijn bij het onafhankelijk tuchtrecht). Ook in 2021 heeft de MfN zich samen met deze ambassadeurs ingespannen om het MfN-kwaliteitslabel van hoogstaand niveau te houden.
De coronapandemie beïnvloedde in 2021 onze samenleving en had impact op de beroepsgroep. Toch bleven de onderhoudseisen voor de MfN-registermediators, waaronder de verplichte praktijkvoering, PE en intervisie en het kwaliteitsinstrument peer review, gewaarborgd. Daarnaast waren de erkende instituten en opleiders creatief in hun aanbod van opleidingen. Ook het onafhankelijk examenbureau, onder toezicht van de Examenkamer, kon met de nodige aanpassingen door.
In 2021 hebben we meer dan ooit met het veld gecommuniceerd via onze nieuwsbrieven, de website mfnregister.nl en via social media. In de politieke dossiers waaronder de mediationwetgeving zette de MfN nogmaals in op de bevordering van mediation en aansluiting bij de huidige beroepspraktijk, zoals dat nu in Nederland is gereguleerd via de MfN en het MfN-register. In het dossier stelselherziening Rechtsbijstand zijn er veel inspanningen verricht onder andere voor de positie en de vergoeding van de MfN-registermediator. Met resultaat! Daarnaast gaf de MfN met haar stimuleringsplan een signaal af in Den Haag dat de bevordering van mediation tevens een taak van de overheid is als het gaat om voorlichting naar de burgers/rechtzoekenden. De preventieve kracht van mediation kwam meer dan ooit naar voren, juist in coronatijd waarin de onderlinge verhoudingen in de samenleving flink op scherp kwamen te staan. Mediation als de vorm van conflictoplossing om afstanden te overbruggen en communicatie te behouden of te herstellen.