In een recente bestuursovereenkomst (betreft: N50 Kampen-Kampen-Zuid van 15 december 2022, gepubliceerd op 3 februari 2023 Staatscourant) is mediation uitdrukkelijk opgenomen. In het geval dat er zich onvoorziene omstandigheden voordoen, dienen partijen met elkaar in overleg te treden (artikel 8 lid 1). De aard van de onvoorziene omstandigheden moet echter wel van zo’n gewicht zijn dat dit een wijziging van de overeenkomst rechtvaardigt. Als het overleg na drie maanden niet tot een overeenstemming leidt, kan de partij die het meest belang heeft bij de uitvoering van de overeenkomst een verzoek tot mediation doen.
Een fragment uit artikel 8 lid 1 van de bestuurlijke overeenkomst: “Leidt dit overleg niet binnen drie maanden tot overeenstemming dan kan de meest gerede partij een verzoek tot mediation of bemiddeling doen. De partijen en een gezamenlijk aan te wijzen mediator of bemiddelaar zullen zich op basis van vrijwilligheid inspannen om de kwestie tussen de partijen op te lossen door mediation.”
Steeds meer aandacht voor mediation
Er is steeds meer aandacht voor mediation; zo blijkt dus nu ook bij het sluiten van bestuurlijke overeenkomsten. Betrokken partijen krijgen door middel van deze mediationclausule op een laagdrempelige manier ondersteuning geboden voor een dreigend geschil mochten er zich onvoorziene omstandigheden voor doen.