Afgelopen vrijdag (20 januari 2023) publiceerde de Tweede Kamer het ‘Plan van aanpak’ voor het versnellen van processen en procedures met betrekking tot de woningbouw. Met dit plan van aanpak zet het Rijk in op het structureel sneller bouwen van woningen met aandacht voor kwaliteit van deze woningen. Hierdoor kan sneller worden ingespeeld op de vraag naar woningen. Dit moet er op termijn toe leiden dat woningzoekenden makkelijker een woning kunnen vinden dan nu het geval is.
Krapte op de woningmarkt
Op dit moment duurt de ontwikkeling van een woningbouwproject gemiddeld tien jaar, waarvan de daadwerkelijke bouw gemiddeld twee à drie jaar duurt. Dat is te lang voor mensen die met smart zitten te wachten op een woning, aldus het Rijk. Met dit plan van aanpak wordt ingezet op een verandering van werkwijzen, meer prioriteit voor snelheid in projecten en een betere borging van het belang van woningzoekenden. Het Rijk stuurt hier op door het maken van versnellingsafspraken in de woondeals en door versnelling te realiseren met pilotprojecten. Daarbij wordt een escalatiestructuur opgezet met versnellingstafels om knelpunten snel en adequaat te kunnen beslechten. Dit moet op termijn leiden tot een snellere ontwikkeling van woningprojecten en meer beschikbaarheid van woningen voor woningzoekenden.
Mediation
Het ministerie van BZK heeft in afstemming met stakeholders verschillende onderzoeken laten uitvoeren naar vertragingsfactoren en versnellingsmogelijkheden bij woningbouwontwikkeling. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft onderzoeken gedaan naar de procedures in bezwaar en beroep. Dit betreffen onderzoeken naar versnellingsmogelijkheden in de fase van bezwaar en beroep. Een van de voorstellen die de RUG doet is het inzetten van mediation.
Uit het plan van aanpak (blz. 16/17):
“De RUG heeft geconstateerd dat naast aanpassing van wet- en regelgeving ook andere werkwijzen kunnen bijdragen aan versnelling.” “…Ten aanzien de beroepsfase heeft de RUG onder meer de volgende voorstellen voor een aanpassing van de werkwijze gedaan:
– Informele afhandeling (schikking/mediation)
De bestuursrechter heeft de mogelijkheid de comparitie en de zitting te gebruiken om partijen te wijzen op de mogelijkheid om te bezien of een minnelijke oplossing van het geschil tussen partijen mogelijk is en te wijzen op de mogelijkheid van mediation.”
Bron: overheid.nl – Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw