Commissiedebat Arbitrage, mediation en herstelrecht, 22 juni 2022
Vorige week woensdag was er een delegatie van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) aanwezig bij het commissiedebat over arbitrage, mediation en herstelrecht in de Tweede Kamer. Voorafgaand aan het debat hadden MfN-bestuursvoorzitter Coşkun Çörüz en MfN-directeur Judith Simon-Emaus een gesprek met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind, over de meerwaarde en de toekomst van mediation in Nederland. In het debat bleek er consensus te bestaan over het belang en het nut van mediation. En het MfN-register als het Nederlandse kwaliteitsregister voor mediators bleef hierin niet onopgemerkt. Verschillende Kamerleden sprongen tijdens het debat in de bres voor mediation.
Als MfN zijn wij positief over het verloop van het debat en de besproken ambities van de minister en de Kamerleden ten aanzien van mediation. Graag delen wij hieronder de belangrijkste punten met u.
Register
De Kamerleden en de minister waren het eens over een belangrijk punt: het liefst zien zij één niet-commercieel register vanuit de beroepsgroep zelf. Minister Weerwind zei het volgende: “Mediatorsorganisaties hebben de zelfregulering goed op orde. Dat verdient een compliment”. De minister geeft dan ook ruimte aan het veld om samen tot een goed register te komen. Wel sprak de minister in het debat over mediatorsverenigingen, waar de MfN natuurlijk geen vereniging maar het onafhankelijke kwaliteitsregister voor de mediators is. Gelukkig was de minister wel bekend met onze expertise: “MfN heeft zeer veel kennis en zeer veel kunde. Ik waardeer dat”. Niet alleen de minister bracht het MfN-register ter sprake. Ulysse Ellian van de VVD zei het volgende: “Het is ook geen geheim dat de MfN heel stevig georganiseerd is, en goede dingen doet”.
Bevordering
Ook is er gesproken over de bevordering van mediation.
De minister refereerde aan de reeds per 1 januari 2022 geldende verhoging van de vergoeding van sociale rechtsbijstandverleners, waaronder ook de mediators vallen. Hij hoopt per 1 januari 2023 een startbijdrage te realiseren, waardoor de eerste paar uur van een mediation voor partijen bij mediation naast rechtspraak (de verwijzingsvoorziening) kosteloos zijn, om zo het gebruik ervan te stimuleren. Kamerlid Michiel van Nispen (SP) pleitte voor een pilot waarin een uitvoeringsorganisatie altijd eerst mediation zal toepassen voordat het overgaat tot procederen. De minister gaat dit voorstel onderzoeken.
Het stimuleringsplan van de MfN is ook aan de orde gekomen. “Over de publiekscampagne van de MfN om de bekendheid van mediation te vergroten, ben ik met hen in gesprek”, aldus de minister.
Herstelrecht
Raymond Knops (CDA) pleitte voor de brede inzet van herstelrecht om problemen in de rechtsketen op te lossen. De SGP drong er daarnaast op aan om meer informatie aan slachtoffers te verschaffen over de mogelijkheden van herstelrecht en dacht zelfs aan een informatieplicht.
Van Nispen (SP) wees er op dat het budgetplafond mediation in strafzaken verhindert zich verder te ontwikkelen. De minister wilde zich voor het begrotingsjaar 2024 hard maken voor verhoging van dit budget. Tot die tijd kan er in elke daarvoor in aanmerking komende zaak gewoon naar mediation in strafzaken verwezen worden.
Tot slot
Met dit debat is mediation nog verder op de politieke kaart gezet. De Tweede Kamer houdt vinger aan de pols. En de MfN blijft zich actief inzetten in politiek Den Haag en in gesprek met minister Weerwind over (de bevordering van) mediation en het dossier mediationwetgeving.
Het commissiedebat terugkijken of het uitgebreide conceptverslag Arbitrage, mediation en herstelrecht lezen kan via deze link.