Praten kinderen mee over beslissingen en afspraken als ouders scheiden? Dat onderzoekt de Universiteit Utrecht in het onderzoek Luister!. Wilt u als MfN-registermediator helpen bij het werven van gezinnen voor dit onderzoek?
MfN vindt het belangrijk om een brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk en werkt daarom graag mee aan dit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Via het onderzoek Luister! komen we meer te weten over hoe ouders en jongeren het beste met een scheiding om kunnen gaan. Het onderzoek richt zich onder andere ook specifiek op de ervaring van jongeren als hun ouders gebruikmaken van mediation.
De stem van kinderen
Er verandert vaak veel in het leven van kinderen als ouders scheiden, zoals waar ze wonen en wanneer ze hun ouders zien. Ouders moeten daar samen afspraken over maken. Ook kunnen er na een tijdje nieuwe afspraken nodig zijn. Soms gaan ouders daarvoor naar een mediator of een rechter. Maar wat is de rol van kinderen zelf?
In Luister! wordt onderzocht of kinderen meepraten over kleine en grote beslissingen, hoe dit gaat en hoe zij en hun ouders dit ervaren. Wat zijn voordelen van kinderparticipatie? En zijn er ook nadelen? Zit er een verschil tussen kinderparticipatie thuis, in mediation en in de rechtbank?
Kinderen en ouders gezocht voor deelname
Hoe meer gezinnen meedoen, hoe beter we leren begrijpen hoe er na een scheiding het beste geluisterd kan worden naar kinderen. Ouders en kinderen kunnen deelnemen als de kinderen tussen de 8 en 18 jaar zijn en als de ouders gaan scheiden óf in de afgelopen 6 jaar gescheiden zijn. Het onderzoek richt zich op formele en informele scheidingen.
Kent u als MfN-registermediator gezinnen die mee kunnen doen? Verwijs hen dan voor meer informatie en aanmelding naar de website van de Universiteit Utrecht. Ziet u mogelijkheden tot het verspreiden van flyers of het ophangen van een poster in uw praktijk? Of wilt u zelf contact met de onderzoekers van de Universiteit Utrecht? Mail dan naar luister@uu.nl.