ROTTERDAM – De Mediatorsfederatie Nederland (MfN) ziet een zorgwekkende toename van klachten over niet-geregistreerde mediators: mediators zonder beroepsregistratie in het MfN-register. Klanten van deze mediators hebben geen toegang tot de klachtenregeling van MfN, noch tot de onafhankelijke tuchtrechtspraak van de Stichting Tuchtrechtspraak Mediators (STM), waardoor zij geen consumentenbescherming hebben.
Signalen consumenten
De Mediatorsfederatie Nederland (MfN) constateert op basis van de ontvangen signalen en klachten van de afgelopen maand dat er toenemende onvrede is over niet geregistreerde mediators. Deze klachten richten zich met name op de rol, onafhankelijkheid en deskundigheid van mediators.
In familiezaken worden vooral klachten gemeld over onzorgvuldige alimentatieberekeningen en de onvolledige of onjuiste afwikkeling van de boedel. In arbeidszaken komen klachten vaak voort uit onvrede over eindvergoedingen, transitievergoedingen en het onzorgvuldig afhandelen van kwesties rondom ziekte en verzuim.
Een eerste probleem is het bestaan van zogenoemde ‘mediators’ die zich als mediator presenteren zonder enige registratie. Daarnaast zijn er ‘mediators’ die zich registreren bij commerciële organisaties of platforms, waar geen strenge kwaliteitseisen gelden, zoals een klachtenregeling en onafhankelijk tuchtrecht, zoals deze bij de MfN zijn verankerd.
Een derde zorg is dat mediators, die na doorhaling uit het MfN-register niet langer geregistreerd zijn, toch actief blijven als niet-geregistreerd mediator. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de titel van mediator momenteel geen wettelijk beschermde status heeft.
Deze situaties vormen een risico voor deelnemers aan mediation en schaden het vertrouwen in de kwaliteit en professionaliteit van het vakgebied als geheel.
Klachten en Tuchtrechtspraak
Alleen klanten van mediators die zijn ingeschreven in het MfN-register kunnen een klacht indienen bij MfN en een beroep doen op onafhankelijke tuchtrechtspraak. Lang niet iedereen is zich hiervan bewust, velen wenden zich tot MfN, ook als de mediator in hun zaak geen beroepsregistratie blijkt te hebben. Voor deze klagers blijft vaak een civiele procedure als enige oplossing over. Vanwege de haken en ogen die daar aan verbonden zijn, en niet te vergeten de kosten, betekent dat veelal dat men geen oplossing voor de klacht vindt.
Mediation wordt vaak gezocht in tijden van conflict, zoals bij arbeidskwesties en/of (echt)scheidingen. In zulke situaties staat er voor betrokkenen veel op het spel, zowel emotioneel als materieel. Het is daarom cruciaal dat deelnemers kunnen rekenen op de professionaliteit en vakkundigheid van de mediator en dat mogelijke klachten onafhankelijk. zorgvuldig en toegankelijk kunnen worden behandeld.
Privaat beschermd kwaliteitslabel
MfN luidt op grond van deze inkomende signalen de noodklok en spreekt haar zorgen uit over de vercommercialisering van het vak mediation.
‘Mediator’ is in ons land helaas (nog) een vrije titel. Sinds 1993 is het beroep mediator privaat beschermd door MfN om het algemeen publiek belang, namelijk de kwaliteit, te dienen. MfN zet zich al meer dan 30 jaar in voor de bevordering van mediation in Nederland en de kwaliteit. Het MfN-register, het kwaliteitsregister voor mediators borgt en bewaakt de kwaliteit van de beroepsgroep mediators.
MfN-registermediator is een beschermde titel met een voor de markt herkenbaar logo. De kwaliteitseisen van deze mediators zijn transparant met specifieke registratie-, onderhoudseisen en daarnaast een normenkader met Gedragsregels en het Reglement op grond waarvan de MfN-registermediator aan te spreken is. De deelnemers aan een mediation moeten verzekerd zijn van kwaliteit en het openbare kwaliteitsregister van MfN met circa 2.500 gekwalificeerde professionals is voor een ieder te raadplegen.
Helaas komen niet alle consumenten, zakelijke partijen en verwijzers bij het kwaliteitsregister van mediators in Nederland (MfN-register) terecht.
Check altijd de beroepsregistratie van een mediator
De MfN roept consumenten op om altijd te controleren of een mediator is ingeschreven in het MfN-register via www.mfnregister.nl /zoek-mediator/. Daarnaast doet de MfN om uitsluiting van toegang tot het onafhankelijk klacht- en tuchtrecht te voorkomen een dringende oproep aan de politiek om de uitvoering te geven aan de motie Ellian/Knops voorrang te geven en het mediatorsregister te realiseren waarbij het MfN-register als uitgangspunt dient, een zelfstandige organisatie met een overheid op afstand, en mediator een beschermde titel wordt.
* Informatie over kwantiteit: het gaat hier om meerdere meldingen per week die MfN binnen krijgt. In 2024 nam dit aantal substantieel toe.
Het probleem kan nog veel groter zijn dan MfN nu kan waarnemen omdat wij dit bericht baseren op meldingen die alleen bij MfN terechtkomen.
We hebben tientallen meldingen per jaar, uitschieter 2024 met 6 meldingen in een week. In de context: op ca. 20 tuchtzaken gemiddeld per jaar bij 2.500 MfN-registermediators (dat laag is) zijn de ingekomen meldingen van ongeregistreerden opvallend, temeer nu het gaat om zwaarwegende belangen.
Onderstaande noot niet voor publicatie (klik voor uitvouwen contactgegevens)
Neem gerust contact op via onderstaande gegevens voor aanvullende informatie of een interviewaanvraag.
Max Magnée
Beleidsmedewerker Mediatorsfederatie Nederland
m.magnee@mediatorsfederatienl.nl
010 – 201 23 44