Het belang van mediation wordt door de wetgever in de ‘Preconsultatie bij het wetsvoorstel waarborgfunctie Awb’ erkend. De wetgever wenst namelijk laagdrempelige geschilbeslechting te bevorderen door middel van een wijziging van de Algemene Wet Bestuursrecht. Dit zou moeten zorgen voor een effectievere oplossing van geschillen over overheidshandelen, waardoor formele procedures kunnen worden voorkomen.
Het belang van een informele aanpak bij het beslechten van geschillen over overheidshandelen is aan het licht gekomen door het programma Passend Contact met de Overheid (PCMO), waarbij is ingezet op de informele aanpak van conflicten. Met deze aanpak wordt de waardering over de procedure vergroot bij de betrokken partijen en wordt het aantal procedures en de doorlooptijd daarvan verminderd (p. Bijlage 2*).
Het belangrijkste wijzigingsvoorstel voor mediation is gelegen in het voorgenomen artikel 7:1b Awb. Dit artikel zal er als volgt uit komen te zien: “Een bestuursorgaan onderzoekt in overleg met de indiener van het bezwaar de mogelijkheden voor informele afdoening.”
In de Memorie van toelichting bij het wetsvoorstel wordt mediation genoemd als mogelijkheid om hier uitvoering aan te geven (p. 18 Bijlage 2*). Een mediator kan bij uitstek een helpende hand bieden bij het aangaan van de dialoog tussen het bestuursorgaan en de belanghebbende(n) en zodoende helpen bij het realiseren van een oplossingsgerichte aanpak van het bezwaar.
*Bijlage 2 Memorie van toelichting wetsvoorstel Wet versterking waarborgfunctie Awb