MfN wordt benaderd door de in het MfN-register ingeschreven mediators en anderen met vragen over de aanbesteding van het project Inzet van Mediation door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT Toeslagenaffaire). In reactie daarop verschaffen wij graag helderheid over dit belangwekkende onderwerp.
De Nationale aanbesteding Inzet Mediation UHT is een vervolg op een pilot mediation in bezwaarzaken Toeslagenaffaire die is uitgevoerd in 2022. De eerste resultaten van de pilot zijn positief. De eindevaluatie van deze pilot is nog niet openbaar. MfN is niet vooraf gekend in deze pilot. Voor informatie verwijzen we naar het UHT. Hetzelfde geldt voor vragen over de daarna door de UHT in gang gezette aanbesteding.
MfN onderschrijft volledig het doel van de inzet van mediation in dit dossier. Mediation biedt de gedupeerde ouders de kans om in een vertrouwelijke setting onder begeleiding van een deskundige mediator erkenning en herstel te krijgen voor het leed dat is ontstaan door de toeslagenaffaire.
Net als de Ombudsman is de MfN van mening, dat mediation niet alleen past in de bezwaarfase, maar ook daaraan voorafgaand van toegevoegde waarde zal zijn. Sinds de zomer vorig jaar loopt er een pilot met vaststellingsovereenkomsten, waarin afspraken met gedupeerde ouders worden vastgelegd. In deze pilot is tevens door betrokkenen aandacht voor de toepassing van mediation gevraagd.
Aanbestedingsprocedure
De aanbesteding doet ons inziens geen recht aan de wijze waarop mediation in Nederland sinds 1993 is ingericht. Wij zijn na zorgvuldig beraad tot de conclusie gekomen dat het niet bij onze opdracht als koepelorganisatie en kwaliteitsregister van mediators past om als marktpartij deel te nemen aan deze aanbesteding. De MfN is geen opdrachtgever van mediators en heeft geen mediators in loondienst. De aanbesteding vraagt een marktordening van mediators door het inzetten van tussenpersonen en sluit de inschrijving van een individu uit. Hierdoor ontbreekt aansluiting bij de praktijk van mediation in Nederland. Het MfN-register is een persoonsgebonden register waarin mediators een beroepsregistratie hebben. Wij zijn hier bezorgd over en blijven van mening dat aan de voorkant door het ministerie van financiën zorgvuldiger vooronderzoek had moeten worden verricht. Daarover willen we graag met het ministerie verder van gedachten wisselen.
Vanuit onze overtuiging dat inzet van mediation in de toeslagenaffaire van meerwaarde kan zijn voor de gedupeerden wil de MfN blijven meedenken over de vraag waar en in welke fase mediation ingezet kan worden. Ook denken en praten we mee over de vraag hoe de kwaliteit van de uitvoering zo goed mogelijk geborgd kan worden binnen de kaders van het project. Immers, de MfN is het kwaliteitsregister van onze beroepsgroep MfN-registermediators en daarmee verantwoordelijk voor de kwaliteitscriteria van de professionals die worden genoemd in de stukken van het ministerie.
Overleggen UHT
Sinds het najaar van 2022 zijn we in gesprek met de projectleiders van het UAT. Voorafgaand aan deze overleggen is er in december vorig jaar een eerste inhoudelijke MfN-notitie met de projectleiders van het UHT gedeeld. De MfN prijst de projectleiders voor hun overtuigingskracht binnen de uitvoeringsorganisatie als het gaat om de toegevoegde waarde van de inzet van mediation in een dossier als dit. De MfN zal binnenkort voor de tweede keer inhoudelijk op de stukken van de aanbesteding reageren vanuit onder meer het perspectief van de kwaliteit en blijft in overleg met UHT.
Mede vanwege de lopende aanbestedingsprocedure, de behoefte aan nadere afstemming en onderzoek is er in onderling overleg met het UHT besproken om (nog) niet eerder ruchtbaarheid te geven aan dit dossier aangaande de inzet van mediation in 2.500 bezwaarzaken uitgevoerd door MfN-registermediators. In dit stadium, mede door de nota van inlichtingen die is gepubliceerd afgelopen vrijdag door de uitvoeringsorganisatie bedrijfsvoering Rijk inzake de aanbesteding UHT, vinden wij transparantie en verduidelijking over de inbreng van de MfN nu op zijn plaats.