Het antwoord op deze vraag staat niet zo concreet verwoord in de regelgeving voor de MfN-registermediator. Wel is in de uitpraken van de Stichting Tuchtrechtspraak Mediators door de jaren heen een vaste lijn te zien, die inhoudt dat een beëindigingsbericht naar zijn aard in principe niet onder de geheimhoudingsplicht valt. Mede om die reden moet het beëindigingsbericht dan ook volstrekt neutraal zijn. De gedachte hierachter is dat partijen er belang bij kunnen hebben aantoonbaar te maken dat de mediation beëindigd is.
Tip!
Als mediator ben je op grond van artikel 5 van de Gedragsregels gehouden aan een neutrale opstelling. De mediator is er voor alle partijen. Hieruit vloeit voort dat de mediator neutraal is en hij in woord en daad geen blijk geeft van een voorkeur voor of van afkeuring van (één van) partijen. Omdat het beëindigingsbericht, in lijn met de jurisprudentie van de STM, in beginsel niet onder de vertrouwelijkheid valt, is het (extra) verstandig er bedacht op te zijn dat dit bericht in neutrale bewoordingen wordt opgesteld.
Daarnaast is het verstandig om optimaal transparant te zijn over de status van het beëindigingsbericht, zodat onduidelijkheid wordt voorkomen. Zie in dit verband hieronder ook best practice: Neutraal beëindigen.