Commissie Regelgeving
Op 12 september boog de commissie Regelgeving zich voor de tweede keer dit jaar over vraagstukken die zien op de MfN-regelgeving en praktijkcasuïstiek.
De commissieleden gingen met elkaar in dialoog onder andere over onderwerpen als: voorgesprekken en geheimhouding in de voorfase, geluidsopnamen tijdens mediation en de vertegenwoordiging en het mandaat van deelnemers in mediation.
MfN benut deze input uit de praktijk. Zij is enthousiast over de beraadslagingen en aanwezige kennis en kunde. MfN kijkt uit naar de adviezen van de commissie die zij naar verwachting 2024/2025 uitbrengt.
PE-commissie
MfN-register kent het PE-reglement met daarin de criteria Permanente Educatie (PE) voor mediators met een beroepsregistratie. PE is onderdeel van de onderhoud vakbekwaamheid van de professionele mediator.
MfN hecht waarde aan het blijvend monitoren van onderhoudseisen door mediators uit de praktijk. Daarom is begin dit jaar een PE-commissie samengesteld. Deze commissie, die MfN adviseert, kwam op 13 september voor de derde keer bijeen. Waar in de vorige bijeenkomst vraagstukken over de PE-aanbieders centraal stonden, lag de focus in deze bijeenkomst op PE-vereisten voor de beroepsgroep zelf.
Het was een vruchtbare bijeenkomst met consensus bij besluitvorming. De commissie levert na haar laatste bijeenkomst een eindadvies op gericht aan de directeur-bestuurder van de Stichting MfN.
Reviewcommissie
De MfN kent sinds 2012 voor elke MfN-registermediator het kwaliteitsinstrument peer review.
De reviewcommissie komt meerdere keren per jaar bijeen en houdt onder meer toezicht op de peer reviews, beoordeelt zorgvuldig de door de reviewer opgestelde rapportages, behandelen in bezwaar in eerste aanleg.
Alle leden hebben inhoudelijke deskundigheid op het gebied van mediation en/of deskundigheid intercollegiale toetsing. Gezamenlijk vormen zij een afspiegeling van het MfN-register qua achtergrond, praktijken en aandachtgebieden.
Examencommissie
De Examencommissie vergaderde op vrijdag 27 september in Nieuwegein bij Examenadviesburo. Deze commissie komt minimaal twee keer per jaar bijeen en fungeert als adviesorgaan voor de examens die toegang geven tot beroepsregistratie als MfN-registermediator. Dit omvat het schriftelijk theorie-examen, het live-assessment en het video-assessment. De Examencommissie houdt ook toezicht op de kwaliteit van deze examens.
De commissie bestaat uit een onafhankelijke voorzitter afkomstig uit de wetenschap/het onderwijs, drie leden van de door MfN erkende opleidingsinstituten, twee onafhankelijke leden uit de wetenschap/het onderwijs, een vertegenwoordiger van de Examenorganisatie en een lid namens de stichting MfN.