In onze vorige nieuwsbrief meldden we dat mediation een plek heeft gekregen in het regeerprogramma. Hoewel de precieze uitwerking van dit programma nog moet volgen, zien we al enkele veelbelovende ontwikkelingen die we graag met jullie delen. De Staatssecretaris Rechtsbescherming, Teun Struycken, sprak tijdens verschillende commissiedebatten in de Tweede Kamer zijn steun uit voor mediation. Het belang hiervan is voor hem evident, en hij gaf aan dat hij mediation meer bekendheid wil geven.
MfN draagt hier ook zelf aan bij door actief deel te nemen aan meerdere dossiers die het belang van mediation onderstrepen. En de inzet van mediation waar mogelijk te vergroten en de kwaliteit van het vak, met bijbehorende beroepsregistratie, te markeren. MfN overlegt op structurele basis met diverse stakeholders over de toegang tot het recht, waaronder mediation. Zij participeert in het dossier rechtsbijstand inclusief deelprogramma Burgergerichte overheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Naar verwachting zal het dossier stelselvernieuwing Rechtsbijstand met de nieuwe Wet op de Rechtsbijstand in 2025 worden afgesloten.
Met het Ministerie van JenV voert MfN nog steeds gesprekken over de uitvoering van de motie Ellian/Knops, waarin een wettelijk register voor mediators met MfN als uitgangspunt is opgenomen. De voortgang in de dossiers toegang tot het recht, rechtsbijstand en wetgeving worden einde van dit jaar in de voortgangsrapportage van het Ministerie van JenV gecommuniceerd. Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen.
Naast deze dossiers is MfN ook betrokken bij de subsidieregelingen Klokkenluiders en Mijnbouwschade, in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het doel van MfN in deze samenwerkingen is het bekender maken van (de toegang tot) mediation. En het zichtbaar maken van de toegevoegde waarde van het middel voor burgers, bedrijven en de overheid. Hiermee draagt MfN bij aan een samenleving waarin conflicten de-escaleren, en sneller en effectiever kunnen worden opgelost.
MfN ziet in de praktijk steeds meer de urgentie van een beschermde titel en beroepsregulering. Actuele casuïstiek deelt zij met haar ketenpartners. Het afbreukrisico voor mediation is groot als men zich uitgeeft als mediator zonder zonder beroepsregistratie en niet valt onder de normerende werking van het kwaliteitsregister. Kwaliteit is een algemeen publiek belang en dient ter bescherming van de consument. Helaas constateert MfN gedragingen en uitingen die niet stroken dit algemene publieke belang. Voor MfN maar ook voor de overheid is daarom noodzakelijk om op te treden, zeker nu mediation in onze maatschappij en binnen ons rechtsbestel haar zelfstandige plek heeft verworven.