Wij informeren u over een aankomende wijziging in de regelgeving voor MfN-registermediators. Per 1 januari 2021 is het voor elke MfN-registermediator verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten met een dekking voor mediation.
Huidige regelgeving MfN-register
Ondanks dat veel MfN-registermediators op dit moment al wel beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering met een dekking voor mediation, geldt vanuit het MfN-register dat de BAV een sterke aanbeveling is en geen verplichting. Hierover staat nu nog het volgende in het MfN-Mediationreglement:
Artikel 11: ‘Iedere aansprakelijkheid van de mediator, ingeval van schade als gevolg van zijn handelen of nalaten in de mediation, is beperkt tot ten hoogste het bedrag dat in de desbetreffende verzekeringsovereenkomst wordt uitgekeerd door zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar, vermeerderd met het bedrag van het eigen risico dat krachtens die verzekeringsovereenkomst in het betreffende geval voor rekening van de mediator komt.’
De bijbehorende toelichting op dit artikel luidt: ‘De volledige uitsluiting van aansprakelijkheid is mede door de eisen van het consumentenrecht vervangen voor een nieuwe regeling van de aansprakelijkheid. De nieuwe regeling van de aansprakelijkheid voor mediators sluit aan bij de regelingen van andere professionele dienstverleners. Gevolg is dat het voor de mediator zeer belangrijk is om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering zal de mediator in geval van verwijtbaar gedrag de schade dan zelf dienen te vergoeden.’
MfN-registermediators ingeschreven bij de Raad voor RechtsbijstandLet op: staat u als MfN-registermediator ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand dan geldt op dit moment al wel de verplichting tot het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zie hiervoor de Inschrijvingsvoorwaarden van de Raad voor Rechtsbijstand.
Nieuwe regelgeving MfN-register per 1 januari 2021
Het kwaliteitsbestuur van het MfN-register heeft besloten om per 1 januari 2021 de regelgeving voor de MfN-registermediator op bovenstaand punt te veranderen. Het wordt voor iedere MfN-registermediator verplicht om een deugdelijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten met een dekking voor mediation.
Waarom verplichting beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
De organisatie MfN, waaronder het MfN-register, draagt sinds 1993 bij aan de professionalisering van het mediationberoep en verzorgt de kwaliteitsborging van de MfN-registermediators. De afgelopen 25 jaar is er een stevig en professioneel stelsel opgebouwd met betrekking tot de borging en verbetering van de kwaliteit van de beroepsgroep van MfN-registermediator. Dit kwaliteitsstelsel wordt erkend door de Raad voor Rechtsbijstand, de Rechtspraak en de markt (denk bijvoorbeeld ook aan organisaties die werken met MfN-registermediators). Daarnaast vertegenwoordigt de organisatie MfN het mediationveld in formele gremia als vaste gesprekspartner van de overheid wanneer het gaat over inbedding van mediation in de samenleving, en over de beroepsgroep mediators en de kwaliteit daarvan. Zo heeft de MfN (het MfN-register) regelmatig overleg met het ministerie over de (invulling van de) mediationwetgeving.
Het onafhankelijke kwaliteitsbestuur van het MfN-register is van mening dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering thuishoort bij een professionele beroepsgroep met een hoge kwaliteitsstandaard. Fouten maken is menselijk en kan iedereen overkomen. Zo ook MfN-registermediators. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt consumenten bescherming. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u namelijk grotendeels verzekerd voor bijvoorbeeld kosten van verweer, rechtsbijstand en de kosten die u maakt om de schade te verminderen of voorkomen.
Daarnaast sluit een verplichting tot een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor MfN-registermediators aan bij andere professionele dienstverleners in onze maatschappij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advocaten, notarissen en accountants.
Hoe kies ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Er zijn verschillende verzekeraars die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanbieden. Hierover kon u ook al een bericht lezen in de mededelingen eind vorig jaar. Het is aan de MfN-registermediators zelf om te inventariseren welke verzekering, verzekeraar en dekkingsgraad het meest passend is voor de praktijkvoering, die voor iedere mediator weer anders is ingericht. Vraag informatie op bij verzekeraars om tot een goede keuze en maatwerk te komen. Als onafhankelijke kwaliteitsstichting kunnen wij u hierover informeren, maar niet in adviseren. Voor advies kunt u zich wenden tot de verzekeraars zelf.
Er zijn meerdere verzekeraars die bekend zijn met het kwaliteitslabel MfN-registermediator en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bieden voor MfN-registermediators. Dat zijn onder andere de volgende verzekeraars (in willekeurige volgorde):
- AON
Website: aon.com
E-mail:info@aon.nl
Telefoon: 088 8108174
Contactpersoon: Jan van Erk - HDI Global Specialty
Website: hdi.global.nl
E-mail: bba@nl.hdi.global
Telefoon: 010 4036512 / 010 4036510
Contactpersoon: Valerie van Voorthuysen - Kendall Mason
Website: bavsl.nl
Telefoon: 035 6942195
Contactpersoon: Edwin Onderstal - Markel
Website: markelinsurance.nl
Telefoon: 010 7981000
Contactpersoon: Matthijs de Meyere - Nationale Nederlanden
Website: nn.nl
Telefoon: 070 5133333 (keuzemenu)
De lijst met verzekeraars hierboven is uiteraard niet uitputtend. Het is aan MfN-registermediators zelf om uit te zoeken welke verzekering, verzekeraar en dekkingsgraad het meest passend is voor de eigen praktijkvoering. Als onafhankelijke kwaliteitsstichting kunnen wij hierin niet adviseren. Het MfN-register is niet aansprakelijk voor individueel afgesloten verzekeringen door MfN-registermediators.