Uit de Gedragsregels volgt dat een MfN-registermediator transparant moet zijn over het mediationproces en over zijn/haar rol. Het belang van deze transparantie is al meerdere keren onderstreept in uitspraken van de Tuchtcommissie en wordt ook nader omschreven in de best practice ‘wees duidelijk over je rol’.
Condities MfN-registermediator van toepassing
Er zijn MfN-registermediators die ook weleens in andere hoedanigheden optreden. Bijvoorbeeld als coach, adviseur, advocaat, etc. Het is hierbij van groot belang te beseffen dat je als mediator te allen tijde de verantwoordelijkheid hebt om duidelijkheid te verschaffen over in welke hoedanigheid je optreedt. De Tuchtcommissie overwoog in een recente uitspraak als volgt: ‘…dat als een MfN-registermediator in een andere hoedanigheid dan die van mediator optreedt, hij of zij daarover onmiskenbaar duidelijk moet zijn zodat daarover bij betrokkenen geen misverstand kan bestaan. De verantwoordelijkheid voor het scheppen van die duidelijkheid ligt bij de mediator. Van de mediator mag worden verwacht dat hij of zij bij het aanvaarden van de opdracht expliciet benoemt in welke andere hoedanigheid hij of zij uitsluitend optreedt, zich ervan vergewist dat daarover bij de opdrachtgever geen twijfel bestaat en de afspraak daarover schriftelijk wordt vastgelegd.’
Wees je ervan bewust dat je vindbaar bent als MfN-registermediator, bijvoorbeeld op je eigen website of op de website van het MfN-register. Indien je klanten jou inschakelen voor mediators-/bemiddelingswerk, dan ben je in principe aan te spreken op de condities die van toepassing zijn op een MfN-registermediator. Ongeacht of er sprake is van een mediationovereenkomst conform MfN-condities. Het is dus niet zonder meer mogelijk om je te onttrekken aan de condities die van toepassing zijn op MfN-registermediators, zoals de MfN-Gedragsregels en het klacht- en onafhankelijk tuchtrecht. Juist met een inschrijving in het MfN-register is de kwaliteit van de MfN-registermediator transparant en geborgd, waardoor je klanten weten wat zij van jou als professional kunnen verwachten. Het klacht- en tuchtrecht maakt de MfN-registermediator een beroepsgroep waarop de samenleving kan vertrouwen. Uitgangspunt blijft dan ook altijd dat je als MfN-registermediator werkzaam bent en blijft conform die uitgangspunten en je je als professional bewust bent dat je op die kwaliteitskaders kan worden aangesproken.
Tip: ben je MfN-registermediator, maar treed je in een andere hoedanigheid op (bijvoorbeeld als adviseur, coach, notaris, etc.) en niet als mediator, wees daar dan transparant en duidelijk over en leg schriftelijk en ondubbelzinnig vast in welke hoedanigheid je optreedt. Desnoods met de vermelding dat je niet als MfN-registermediator optreedt. Dit verschaft een ieder duidelijkheid en voorkomt in een later stadium moeilijkheden. Uiteraard kan je in ieder traject wel gebruik maken van je mediationvaardigheden.