Steeds meer werkgevers en werknemers, bestuurders en ondernemingsraden die met elkaar in een conflict raken maken gebruik van mediation. Van alle mediations die MfN-registermediators uitvoeren wordt de laatste jaren gemiddeld 25-30% uitgevoerd op het gebied van arbeid. Na familie is arbeid dus het grootste vakgebied waarin MfN-registermediators actief zijn. Dit heeft er voor gezorgd, alsmede naar aanleiding van verzoeken uit het mediatorsveld, dat het kwaliteitsbestuur van het MfN-register besloten heeft om te onderzoeken of een specialisatie arbeidsmediator een waardevolle toevoeging kan zijn voor het MfN-register, de MfN-registermediators en de consument.
Op dit moment kent het MfN-register één specialisatie, namelijk: de familiemediator. Deze specialisatie is ontwikkeld mede naar aanleiding van een verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand. Een specialisatie familiemediator met extra kwaliteitseisen was noodzakelijk mede omdat familiekwesties regels van openbare orde raken. Voor een eventuele specialisatie arbeidsmediator ligt dat anders. Het kwaliteitsbestuur vraagt zich in dat verband dan ook af of het noodzakelijk en wenselijk is om een specialisatie arbeidsmediator te ontwikkelen.
Gelet op bovenstaande wil het kwaliteitsbestuur de specialisatie arbeidsmediator onderzoeken. Zij stelt hiervoor een werkgroep samen die advies uit zal brengen aan het bestuur op de vraag of de specialisatie arbeidsmediator een waardevolle toevoeging is op de huidige praktijk en zo ja, aan welke kwaliteitseisen voldoet deze specialisatie dan? Wij houden u graag op de hoogte over het vervolg van dit onderzoek.