Op donderdag 1 februari vond het Topberaad Rechtsbijstand plaats in Den Haag. De overheid werkt sinds 2018 aan een vernieuwing van de gesubsidieerde rechtsbijstand. Het daarvoor vormgegeven programma stelselvernieuwing rechtsbijstand loopt tot 1 januari 2026, waarna een aanpassing van de wet rechtsbijstand (Wrb) volgt.
Om de stelselvernieuwing rechtsbijstand mogelijk te maken, werkt het Ministerie van Justitie en Veiligheid samen met betrokken organisaties in en om het stelsel rechtsbijstand. Deze organisaties zijn: Raad voor Rechtsbijstand, het Juridisch Loket, Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, Nederlandse orde van advocaten, Mediatorsfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Divosa, Sociaal Werk Nederland en Verbond van Verzekeraars.
Op donderdag 1 februari is er onder meer gesproken over de actualiteiten in de politiek wat betreft het onderwerp Rechtsbijstand. De jaarplannen van (en signalen binnen) de diverse organisaties. En de afgeronde en lopende onderzoeken in het kader van de stelselvernieuwing.
Het Topberaad kwam voor het laatst in deze vorm bijeen. In de toekomst worden de organisaties specifiek op onderwerpen bijeengebracht. De Kerngroep Rechtsbijstand, waar de MfN ook deel van uitmaakt, wordt in 2024 gecontinueerd. Deze groep kwam afgelopen januari weer bijeen.
Toegang tot het recht
Naast de inspanningen van het ministerie van Justitie en Veiligheid op het gebied van rechtsbijstand zijn er sinds vorig jaar ook overleggen over de toegang tot het recht. Het ministerie heeft diverse organisaties, waaronder de MfN bijeengebracht in dit dossier. De eerste bijeenkomst en expertsessie vonden plaats eind 2023 en in 2024 kwam de groep wederom bijeen in Den Haag. Minister Weerwind informeerde de Tweede Kamer in december over de voortgang.
Op onderstaande foto (van links naar rechts) staan vertegenwoordigers van de volgende organisaties: Jeanette Verspui (Raad voor de Rechtspraak), Jos Sewalt (Verbond van Verzekeraars), Mirjam Horstman (JenV), Gert Jan Bakker (VNG), Judith Simon-Emaus (MfN), Willemijn van Helden (Juridisch Loket), Irene Nijboer (Raad voor Rechtsbijstand), Anneke van Dijk (JenV), Sanne van Oers (NOvA).