Civiele uitspraak Rechtbank Den Haag 19 juni 2024
Disclaimer: Indien je als mediator wordt betrokken in een gerechtelijke procedure, kan dat heel belastend voor je zijn. MfN beoogt met het delen van de inhoud van deze uitspraak de lezer erop te attenderen hoe de civiele rechter afhankelijk van de specifieke feiten van de zaak de zorgplicht van de mediator beoordeelt.
Mediator gedaagde in civiele procedure
In deze uitspraak geeft de rechtbank Den Haag een oordeel over de vraag tot hoever de zorgplicht van de MfN-registermediator (in een echtscheidingsmediation) reikt. De vrouw (eiseres) verwijt de mediator (gedaagde) tekort geschoten te zijn in haar zorgplicht. De mediator voert feitelijk onderbouwd verweer. Een opvallend detail daarbij is dat er sprake is van geluidsopnamen, die kennelijk als bewijs zijn aangevoerd – overigens in deze zaak terecht zonder succes (*).
De rechtbank overweegt: “(…) dat gedaagde dient te handelen zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot in de gegeven omstandigheden mag worden verwacht. Op basis van de gedragsregels voor MfN-geregistreerde mediators, die bij de tussen partijen gesloten mediationovereenkomst van toepassing zijn verklaard, is gedaagde als mediator verantwoordelijk voor het mediationproces en dient zij het verloop daarvan te bewaken. Verder behoort een mediator zich ervan te vergewissen dat partijen tijdens een mediation beseffen wat hun keuzemogelijkheden zijn en inzicht hebben in de consequenties van de door hen te maken of gemaakte keuzen (…)”.
Ook noemt de rechtbank: “Verder zijn eiseres en haar ex-echtgenoot, zoals ook in de mediationovereenkomst is bepaald, zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de oplossing die zij tijdens het mediationtraject hebben gevonden. Dat eiseres achteraf toch ontevreden was met de gemaakte afspraken, betekent nog niet dat gedaagde dus een verwijt kan worden gemaakt.”
De maatstaf is de redelijk bekwame en redelijk handelende mediator. Om die norm in te vullen sluit de rechter aan bij de mediationovereenkomst en het MfN-Mediationreglement . Kort gezegd: de mediator is verantwoordelijk voor een deugdelijk proces en ziet er op toe dat partijen op basis van informed consent tot een oplossing komen. Deelnemers blijven zelf verantwoordelijk voor het resultaat van de mediation.
Conclusie
De uitspraak van de rechtbank Den Haag onderstreept het belang van de normerende werking van de MfN-modellen zoals de mediationovereenkomst en het MfN-mediationreglement.
En zonder deze norm als houvast genieten partijen en mediators in feite onvoldoende bescherming. Er zou zelfs aan de hand van deze uitspraak kunnen worden geconcludeerd dat de MfN-beroepsregistratie (met bijbehorende regelgeving) een algemeen (kwaliteits)belang dient, doordat zij een leidraad biedt aan de rechtbank.
De volledige uitspraak is hier te lezen.
(*) Bij de kwaliteitscommissie regelgeving staat het thema geluidsopnamen in mediation op de agenda, waarbij de vraag is of dit onderwerp aanpassing van de regelgeving behoeft.