In het voorjaar van 2020 is afscheid genomen van de eerste bijzonder hoogleraar mediation, mr. Dick Allewijn. In het belang van mediation binnen het onderwijs, de wetenschappelijke ontwikkeling en de bevordering van mediation als vorm van conflictoplossing binnen onze samenleving wordt de leerstoel mediation gecontinueerd. Omdat de MfN het als representatieve organisatie van mediation Nederland belangrijk vindt dat er een directe link is tussen medation en de wetenschap, is zij samen met CvC en VU insteller van de leerstoel. Wij informeren u graag over de ontwikkelingen.
Inauguratie bijzonder hoogleraar in 2021
De vacature voor bijzonder hoogleraar aan de VU is inmiddels gesloten. De profielschets vindt u hier. De benoemingsadviescommissie is op 9 december online bijeengekomen voor de eerste selectiegesprekken. Naar verwachting wordt de tweede bijzonder hoogleraar mediation in 2021 geïnaugureerd. Wij houden u graag op de hoogte via onze nieuwsbrief, website en social media.
Unieke leerstoel
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is de eerste universiteit in Nederland met een leerstoel Mediation. De leerstoel is ondergebracht bij de juridische faculteit. Deze unieke leerstoel vormt het sluitstuk van de innovatieve afstudeerrichting Conflicthantering, rechtspraak en mediation aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU, en versterkt het onderzoek naar de vele recente vernieuwingen in rechtspraak en conflicthantering.
Speerpunten leerstoel
In de eerste termijn van de leerstoel is er extra aandacht besteed aan de verschillende paradigma’s rond recht en mediation. Dick Allewijn publiceerde in zijn termijn als eerste hoogleraar mediation verschillende artikelen. Deze artikelen en zijn oratie (in 2018) kunt u hieronder lezen:
- Inaugurele rede: Tussen recht en vrede – Mediation in de responsieve rechtsstaat
- Op zoek naar het passende procesmodel
- Vrijwillige rechtspraak: rechters op het mediationpad?
- Alternatieve conflictoplossing met de overheid
- Wie is er bang voor de schadeclaim?
Speerpunten van de bijzonder hoogleraar waren bij de aanstelling van Dick Allewijn zowel het inbedden van mediation in het universitair onderwijs en het vervullen van een boegbeeldfunctie voor mediation in Nederland. Daarnaast lag de focus op het bevorderen van het wetenschappelijk onderzoek en de aandacht voor de maatschappelijke functie van mediation. In het nieuwe jaar kunnen wij meer vertellen over de aandachtsgebieden van de nieuwe bijzonder hoogleraar.