Mediators zijn bruggenbouwers die in een steeds verder polariserende samenleving broodnodig zijn. Als MfN beseffen wij dat maar al te goed, maar ook steeds meer beleidsmakers onderschrijven het belang van mediation. Dat betekent echter niet dat wij op onze lauweren kunnen rusten. De MfN blijft zich inspannen voor de beroepsgroep en mediation in Nederland. In deze nieuwsbrief nemen wij u graag mee in de belangrijkste ontwikkelingen in mediationland.
Mediation dossiers
Zoals gezegd onderschrijven ook steeds meer beleidsmakers het belang en de meerwaarde van mediation. Zo onderstreepte onze minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind in een interview in de Volkskrant onder meer ‘het belang van dejuridiseren en het inzetten van mediation waar mogelijk en geeft aan dat hij niet redeneert vanuit instituties, maar vanuit de mens. Wat heeft iemand nodig die naar de Raad voor Rechtsbijstand stapt? Een advocaat of mediator.’
In de samenleving waarin we momenteel leven is de maatschappelijke betekenis van mediation misschien wel groter dan ooit tevoren. Mediation is inmiddels een op zichzelf staande en bewezen effectieve discipline. Temeer nu mediation juist in alle maatschappelijke dossiers ook wordt genoemd als een effectieve oplossingsrichting verdient de beroepsgroep en het MfN-register een wettelijke verankering. Ook is het belangrijk voor iedereen die een mediator zoekt altijd terecht komt bij een mediator uit het register die een transparant kwaliteitslabel draagt en onder het tuchtrecht van het kwaliteitsregister van mediators in Nederland valt. Deze maand bleek dat rechtszoekenden gedupeerd kunnen raken als dit onverhoopt anders loopt. Het belang van een wettelijke verankering van mediation werd ook duidelijk bij de boekpresentatie van het boek de bevordering van mediation: het wetgevingsproces waarin een wettelijke verankering tevens werd bepleit. De MfN blijft op regelmatige basis met het ministerie van Justitie en Veiligheid in gesprek over de uitvoering van de motie d.d. 7 juli 2022 van Tweede Kamerleden Ellian en Knops.
Als MfN informeren wij ook graag aankomende mediators. De MfN organiseert morgen samen met het Examenbureau Intop wederom een vragenuur voor aankomende mediators. Tijdens dit vragenuur worden ongeveer 100 geïnteresseerden geïnformeerd over de eisen voor toetreding en onderhoudseisen van het MfN-register en het nut en de noodzaak van een beroepsregistratie in het kwaliteitsregister.
Met het ministerie van Economische zaken en Klimaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Raad voor Rechtsbijstand onderzoekt de MfN of mediation kan worden aangeboden in het dossier gaswinning Groningen. Daarnaast lopen er onder meer inventariserende gesprekken om mediation een plek te geven in de klokkenluidersregeling.
Afgelopen week vond de voorjaarsbijeenkomst van de Rechtspraak plaats. In het gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak, die wij ook delen in onze nieuwsbrief, zijn de laatste cijfers rondom mediation naast rechtspraak en mediation in strafzaken te vinden. De MfN vergadert binnenkort met de Expertgroep Maatwerk en Mediation van de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand over de eerste bevindingen ten aanzien van de startbijdrage mediation die vanaf 1 maart is ingevoerd.
Ook de voorbereidingen voor het Mediationcongres 2023 zijn in volle gang. In oktober 2023 is de institutionalisering van mediation en de beroepsgroep mediators met 30 jaar MfN in Nederland een feit: reden voor een passende viering. Dit betekent op 24 november in ’t Spant Bussum een extra feestelijk tintje op ons jaarlijkse congres.
De organisatie
In 2023 heeft de MfN ingezet op slagvaardigheid binnen haar eigen organisatie. De huidige bestuurlijke structuur van de MfN is nu ruim 4 maanden een feit. De Raad van Toezicht heeft in haar eerste maanden de focus gelegd op het inventariseren en prioriteren van de diverse onderwerpen die onze aandacht vragen. Uiteraard blijft er aandacht voor de actualiteit in ons veld.
Onlangs vond er een gezamenlijke vergadering plaats met de Raad van Toezicht, de Raad van Advies en het bestuur van de stichting MfN. In de Raad van Advies zijn de mediatorsverenigingen uit het mediationveld vertegenwoordigd. De gemeenschappelijke visie van de MfN en de aangesloten verenigingen binnen de Raad van Advies is dat MfN en de verenigingen mediation als zelfstandige methode om tot duurzame oplossingen te komen onderschrijven. Het MfN-register is al gedurende drie decennia hét middel om dat doel te bereiken en is ontstaan voor en door het beroepenveld. Het kwaliteitsregister is de spil en de stuwende kracht van mediation in Nederland. De MfN spreekt zowel met verenigingen binnen als buiten de MfN. Daarnaast is zij de vertegenwoordiger en het aanspreekpunt voor alle bij haar geregistreerde mediators, ongeacht of zij lid zijn van een vereniging.
Aankomende periode blijven wij ons inzetten voor mediation in Nederland en we houden u uiteraard graag op de hoogte.
Judith Simon-Emaus
directeur-bestuurder MfN