Het thema ‘Grenzen aan vrijheid?’ van het Mediationcongres op 8 december aanstaande, is op verschillende manieren actueel en relevant. Veel van ons denken bij het horen van dit thema direct aan wat zo lang onwaarschijnlijk leek: een nieuwe oorlog op ons continent. Van totaal andere orde, maar met grote impact op de levens van gewone mensen, zijn het toeslagendrama, de verhitte stikstofdiscussie en het constant oplaaiende debat over asiel en migratie. Kortom: de oplopende polarisatie in ons land.
Mijn gedachtes gaan bij dit thema ook uit naar het cruciale werk dat mediators dag in dag uit verzetten om onze samenleving een stukje vreedzamer te maken. We zijn vaak geneigd om het woord grenzen in combinatie met vrijheid, te associëren met iets negatiefs. Daar betrap ik mezelf ook op. Dat is ook niet verwonderlijk na een eeuw waarin dictaturen en muren als paddenstoelen uit de grond schoten. Maar grenzen maken vrijheid ook mogelijk! Ze stellen paal en perk aan onrecht, onderdrukking en intolerantie. Zo bezien zijn mediators, samen met politici, dienders, rechters, aanklagers en advocaten, de poortwachters van de vrijheid.
Congres
Over vrijheid en grenzen, over mediation in 2023 en daarna, over MfN 2.0 en de invulling daarvan, willen we – voor het eerst sinds corona – fysiek met elkaar in gesprek in Bussum. Een speciaal congres dus. Anders ook. Want… er is een rijdende verrassing… Mis het niet!
Actualiteiten rondom mediation
De afgelopen maanden domineerden de Linkedin-pagina van onze organisatie de actualiteiten rondom mediation. Afgelopen augustus besteedden we onder andere aandacht aan de toepassing van mediation bij conflicten in de zorg. Reden genoeg om daar een interview aan te wijden in deze nieuwsbrief. Dat er nog volop uitdagingen liggen binnen zorginstellingen wat betreft de invoering en inzet van mediation speekt tot de verbeelding. Laat dit artikel een inspiratie zijn.
Dat mediation niet weg te denken is in de samenleving en zijn vruchten afwerpt is bekend. Het herstel van communicatie en verhoudingen en het toewerken naar duurzame oplossingen hebben de aandacht. De afgelopen weken heeft u kunnen lezen dat mediation nadrukkelijk wordt ingezet bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. En werd bekend dat de mediation in de hersteloperatie toeslagen zijn vruchten afwerpt en per 2023 naar verwachting op grotere schaal worden ingezet. Maar dat was niet alles. Ook de inzet van mediation bij de gaswinning in Groningen, het asielbeleid en de inzet van mediation bij de kwestie rondom de klokkenluiders passeerden de revue.
Op 1 november jongstleden gaf minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind een reactie op de motie van Kamerlid Mutluer over de benodigde middelen voor herstelrecht. In deze brief erkent de minister wederom de toegevoegde waarde van het herstelrecht en mediation in strafzaken. Ook heeft hij oog voor de vergoedingen, zij het per 2024.
In het kader van het thema herstelrecht wijzen wij u graag op de oratie van professor Jacques Claassen die we eerder deelden op onze social media.
Wat deed de MfN nog meer?
Het MfN-bureau en alle betrokken kwaliteitsfunctionarissen werken dagelijks aan de uitvoering van het kwaliteitsregister en daarmee de kwaliteitsborging en -bevordering van de beroepsgroep. Heeft u uw Permanente Educatie inclusief de intervisie, uw invoer van de aantallen mediations op orde voor het einde van het jaar? En is de oproep van uw peer review recent in uw mailbox binnengekomen of wenst u met voorrang te worden opgeroepen? Kijkt u dan nog eens op onze website naar wat er van u wordt verwacht in de instructies (deze vindt u op het besloten gedeelte van de website).
Overleg gremia
De MfN sprak de afgelopen weken onder andere met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de inzet van mediation, de uitvoering van de motie van 7 juli, waarin de rol van MfN werd verankerd, en reageerde schriftelijk op de kwesties rondom de toegang tot het recht en de gefinancierde rechtsbijstand. In de Kerngroep en het Topberaad heeft het ministerie het vervolg van de stelselherziening Rechtsbijstand geschetst. Op 30 november aanstaande gaan de Raad voor Rechtsbijstand, de NOvA, het Juridisch Loket en de MfN wederom met de minister voor Rechtsbescherming in gesprek om de gezamenlijke visie verder uit te diepen.
Met de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand wordt momenteel gesproken over de bevordering van mediation en een initiatief binnen mediation naast rechtspraak dat per 2023 gaat lopen. Met het Juridisch Loket voeren we op regelmatige basis gesprekken over het verder aanjagen van mediation bij deze uitvoeringsorganisatie. Met de NOvA bespraken we onlangs de signalen in beide beroepsgroepen en bespreken we bij welke onderwerpen en initiatieven we elkaar kunnen versterken.
Tot slot
We naderen het einde van 2022 en kijken terug maar meteen ook vooruit naar 2023. In 1993 startte het Nederlands Mediation Instituut, in 2014 uitgegroeid tot onze Mediatorsfederatie Nederland. In 2023 betekent dat 30 jaar een institutioneel kader rondom mediation en de beroepsgroep mediators. We sluiten een tijdperk af en starten een nieuw tijdperk op zodat we samen sterk de toekomst in gaan.
Graag tot ziens op 8 december in Bussum!
Judith Simon-Emaus
Directeur MfN