Hieronder vind je de laatste cijfers en feiten over mediation en het MfN-register, en andere relevante informatie in eerdere rapporten en verslagen. De rapporten staan op volgorde van actualiteit.
Veldonderzoek MfN-register 2023
Om een actueel beeld bij de beroepsgroep MfN-registermediators te behouden heeft MfN, net als in 2022, onderzoek gedaan onder de MfN-registermediators. De vragenlijst van het veldonderzoek is door 28% van alle MfN-registermediators ingevuld. De uitkomsten zijn hieronder te lezen in een compact overzicht.
Veldonderzoek MfN-register 2022
Om inzicht te krijgen in wat er leeft in het mediatorsveld en waar MfN-registermediators behoefte aan hebben, is er vanuit het MfN-register in september 2022 onderzoek gedaan onder de MfN-registermediators. De respons op de verstuurde vragenlijst was met ruim 25% van alle MfN-registermediators hoog. Hieronder de belangrijkste uitkomsten.
De Nederlandse mediationmarkt (2019)
In het najaar van 2019 heeft onderzoeksbureau Panteia, in opdracht van het MfN-register, vragenlijsten onder MfN-registermediators en het publiek verspreid om de mediationmarkt in kaart te brengen. In dit rapport vind je actuele cijfers over de praktijkvoering van MfN-registermediators, verwachtingen en de plaats en rol van het MfN-register. En hoe staat het publiek tegenover mediation?
Onderzoek naar kwaliteitseisen mediators in strafzaken
Hogeschool Utrecht (HU) heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteitseisen waaraan een mediator moet voldoen. Voor dit onderzoek is samengewerkt met diverse ketenpartners, waaronder het MfN-register dat onderdeel was van de stuurgroep. De uitkomsten van het onderzoek lees je in onderstaand rapport.
Geschilbeslechtingsdelta (2019 en 2014)
In de Geschilbeslechtingsdelta van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) vind je een overzicht van de mate waarin burgers te maken hebben met (potentieel) juridische problemen en van de wegen die zij bewandelen om die problemen op te lossen. Ook de door burgers bereikte resultaten en hun oordeel over het functioneren van juridische voorzieningen zijn onderzocht.
De Rechtspraak – Kengetallen 2019
Bron: rechtspraak.nl
De publicatie ‘Kengetallen 2019’ van de Rechtspraak bevat een groot aantal kengetallen over het rechtspreken en de organisatie bij de afzonderlijke gerechten. Cijfers over mediation binnen de Rechtspraak zijn opgenomen in hoofdstuk 3.9.
Kansen en belemmeringen voor zakelijke mediation (2018)
Onderzoek van de Vereniging Zakelijke Mediation (ZAM) en de Stichting ADR Centrum voor het Bedrijfsleven (ACB) onder Nederlandse advocaten, bedrijven en rechters over hun ervaringen met zakelijke mediation. In het rapport zijn veel interessante aanknopingspunten voor de praktijk te vinden, waaronder de gewenste werkwijze van de mediator, de overwegingen om wel of geen mediation in te zetten, mediation in verhouding tot/ in combinatie met andere vormen van conflictoplossing, et cetera.
Onderzoek naar rechtsstatelijke waarborging van buitengerechtelijke geschiloplossing (2017)
In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het Montaigne Centrum (onderzoekscentrum voor rechtspleging en conflictoplossing) onderzoek gedaan naar de rechtsstatelijke waarborging van buitengerechtelijke geschiloplossing. Vooral paragraaf 5.4 in het rapport is relevant voor onze beroepsgroep, waarin de huidige regulering van de professie aan bod komt.
Nederlanders & mediation (2017)
Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders in opdracht van de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).
Vragenlijst MfN-registermediators (2016)
Om inzicht te krijgen in de stand van zaken in het mediationveld en het MfN-register, heeft de MfN in 2016 een vragenlijst uitgezet onder alle MfN-registermediators. De inventarisering en analyse van alle ingevulde vragenlijsten vind je hieronder in het verslag.
Stand van zaken mediation bij gemeenten 2005-2017
In opdracht van VMO, MfN en NMv is in 2017 een herhaalonderzoek gedaan naar de stand van mediation bij gemeenten, in aansluiting op een dergelijk onderzoek van 2007 en 2012.
Evaluatie onderzoek naar peer review voor de MfN–registermediator
In 2016 heeft Montaigne Centrum in opdracht van de kwaliteitsstichting van het MfN-register de eerste ronde van het kwaliteitsinstrument peer review geëvalueerd.
Mediation 2.0 (2012)
Position paper uit 2012 van Barbara Baarsma en Maurits Barendrecht, SEO Economisch Onderzoek/HiiL – Tisco (Universiteit van Tilburg).
Mediationmarkt vanuit economisch perspectief (2011)
Prof. dr. Barbara Baarsma deed ten behoeve van het Mediationcongres 2011 onderzoek naar de mediationmarkt. Haar presentatie op het congres is beschikbaar gesteld voor belangstellenden.
Markonderzoek Stratus: De stand van mediation (2010 en 2011)
In 2010 en in 2011 deed Stratus in opdracht van het toenmalig Nederlands Mediation Instituut (NMI) onderzoek naar de activiteiten van de NMI-registermediator, naar de bekendheid van mediation en de groei van de mediationmarkt.